Tekniikkaa? Tyy-yylsää.

Bå! Oppiiko suksihiihtelyssä tekniikkaa? Varmaan. Tekniikkaharjoittelunahan sauvoittahiihtoa suositellaan. Mutta on se aika eri laji kuin hiihto sauvojen kanssa…

En tiedä tekeekö kukaan oikeasti niin, mutta kannattaisi opetella luisteluhiihtoa ensin ilman sauvoja ja sitten vasta siirtyä monimutkaiseen etenemiseen sauvojen kanssa.

Omalla kohdallani ainakin taitaa olla myöhäistä opetella hiihtämään sauvojen kanssa nätisti; ihan samalla tavalla sitä aina lähtee ruhjomaan kuin ennenkin vaikka kuinka pohjustaisi ilman sauvoja.

Joku puolituttu kommentoi monta vuotta sitten Hämeenlinnan motarilla, että kannattaisi harjoitella ilman sauvoja. Ei ollut ilmeisesti menoni kaunista katseltavaa… Enpä ikinä vaivautunut.

Olisi pitänyt opetella vapaa luistelutyyli lapsena, mutta kun lajia ei ollut silloin keksittykään. Paitti mentiin me hankikannolla Torron suolla isän kanssa kaksipuoliluistelua. Ei sitä voinut tietää, että tyyli on tulevaisuudessa kilpalaji.

Pahimmat särmät sentään hioutuivat aikanaan pois Lapissa. Oli pakko; tyyppien kanssa lenkillä kun matkaa olla mökille lyhintä tietä jotain 15 km, kun oli jo ihan poikki. Ihan väkisin oli ketkuteltava jonkinlainen taloudellisempi tyyli, muuten ei ikinä olisi päässyt kotiin. Tämmöinen on aika hyvä sekasysteemi: wassua kolme potkua, välipotkaisu ja sitten neljä kertaa muugreenia. Ja sama ad infinitum.

Juh, kerron joskus mitä tarkoittaa FTL.

2 vastausta to “Tekniikkaa? Tyy-yylsää.”

 1. S Says:

  Sauvoitta luistelun hyvä puoli on se, että silloin jää sellainen ”polkaisu” pois, jota vasta-alkajat joskus tekevät, kun yrittävät potkaista suksella sen ollessa vielä ilmassa. (Tuloksena energian käyttö suksen maahan iskemiseen, josta kyllä painovoimakin huolehtisi ihan itsestään.)

  Tekniikkaa oppii tietysti hiihtämällä paljon, mutta noiden FTL-lenkkien lisäksi pidän hyvänä keinona a) pakottaa itsensä opettelemaan molemmat puolet lähes tasavahvoiksi, b) hiihtää vauhdikkaita pätkiä/hyvällä kelilllä, jolloin kovassa vauhdissa parhaiten huomaa ne vähiten energiaa sivuille käyttävät ja siten taloudellisimmat Etenemistyylit.

  Sauvoitta luistelun huono puoli voi olla ylävartalon kiertoliike(?), jollaista tasapainoisessa luistelussa ei ole.

 2. nopoles Says:

  Juu, kiertoliikkeen huomaa siitä, että ihan uudet lihakset alaselässä kipeytyvät, tai siis paikat, joissa niitä lihaksia pitäisi olla.

  Kun sauvoitta jatkaa useamman kilsan, huomaa painuvansa aina vaan kumarampaan ja samalla kädet alkavat käydä kuin heinää niittäisi (ilman traktoria). Puuttuu vaan, että alkaisi kaarteissa heiluttaa vain ulkokaarteen puoleista kättä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: