Yksilö kaksilo puolilo

Yksisoluisen otuksen jakautuminen: ensin on yksi ja sitten kaksi. Onko jompikumpi uusista alkuperäinen? Kumpi? Jos on kaksi uutta, missä alkuperäinen? Onko se kuollut? Missä on ruumis?

Onko ihmisen hedelmöitynyt munasolu ihmisyksilö? (Ihmisoikeudet sille ainakin pitää antaa, jos haluaa jenkkilän presidentiksi.) Mutta että ihmisyksilö? Yhdestä alkiosta voi vielä tulla kaksi tai melkein kaksi: identtiset tai siamilaiset kaksoset; kahdesta alkiosta voi tulla yksi: mosaiikki (ja saada kummallisia tuloksia isyystestissä).

Lattanaa voi jakaa vielä aikuisenakin, vaikka niin, että yksilölle(?) syntyy kymmenen päätä ja yksi ruumis.

Ihminessä on (kerrallaan) jotain 10^13 solua (omaa; bakteereja on mahassa vielä enemmän): 10^13 yksilöä istuu tässä?

(Tällaista sitä kelailin, kun taannoin monta viikkoa paneuduin liian tiukkaan eläinten rakenteeseen. Ei tarvita siihen mietiskelyä eikä filosofiaa, yksilöllisyyden harhasta voi alkaa jupista raa’an perusbiologian pohjalta.)

Yksi vastaus to “Yksilö kaksilo puolilo”

  1. nopoles Says:

    Fields, C. ja Levin, M. 2018: Are planaria individuals? What regenerative biology is telling us about the nature of multicellularity. Evolutionary Biology

    (Synthesis paper, first Online: 12 March 2018)

    https://link.springer.com/epdf/10.1007/s11692-018-9448-9?author_access_token=F4yAJ_BqNrCnH5f31Xd7APe4RwlQNchNByi7wbcMAY56ThCeLWM4kQFoH0HygIX3497Audc3vGvr5khpL5LS6gVh7OkNq5xRZagPUFQbmnOdlIoActm4gDxKRp6SlhfbfjhMJ6VrFnqU8GkpIXVcPg%3D%3D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: