Salmiakkisuklaalevy

Löytyi tänään kaupasta.

Jostain tällaisesta sitä haaveili seitsemänvuotiaana, kun mietti mihin viikkorahansa sijoittaisi. Hyvää oli vieläkin, ja asiallisilla papereilla päällystetty.

hameenlinna_tilsa.jpg

Mainokset

32 vastausta to “Salmiakkisuklaalevy”

 1. dagarkvak Says:

  ”Löytyi tänään” – hah, mä ostin tänään jo toisen sellaisen, kun oli hyvää jo ekalla ostokerralla aikoja sitten. :P Ehkä siellä teillä maalla nuo uutuustuotteet tulee pienellä viiveellä.

 2. nopoles Says:

  Maalla on mukavaa. Ihan kuin etelän leirillä olisi. Kun lähtee niin on pelkkää ylämäkeä, urbaanimmasta ympäristöstä metsään. Vaihtoehtona on tasainen kiertävä maisemareitti rannassa.

  Suklaalevy löytyi sellaisen 200 000 asukkaan kaupungin aika keskeisenä pitämältä alueelta. Maalla asumisesta tuli viivettä suklaan löytämiseen, myönnetään, vaan on niitä sittemmin näkynyt täälläkin.

 3. nopoles Says:

  Tuli mieleen, ei niillä viikkorahoilla suklaalevyjä ostettu, patukoita! Sellaisia pieniä, ei mitään maxi- saati king size. Ja (salmiakki-) askeja: ”tavallisia”, super-, ”kissa”- tai väkevä! Sittemmin parhaaksi sijoitukseksi tulivat irtokarkit: merirosvorahat, salmiakki- ja lakritsipommit, ”sokeripäällysteiset”, merenneidot ym. salmiakit ja sekaan sopivasti (vähän) hedelmäkarkkeja: sitruunapommeja, hedelmämerkkareita, viiden pennin pallopaperilla päällystettyjä, ehkä jotain muutakin. Kioskinmyyjä taisi olla kutsumusammatti silloin..

 4. nopoles Says:

  Mennään bussilla: löytyi viime viikolla kaupasta lontoonraesuklaa. Yllättävän hyvä. Selitys: Lontoonrakeissa ei ole salmiakkia, tässä on!
  (Korjaus: p.o. Lontoo rae)

 5. dagarkvak Says:

  No niin, taas ne on siellä maalla löytänyt jonkun UUtuuden.. Vastahan noita on syöty neljä levyä viimeinen neljän viikon aikana. Mitähän uutuuksia sinne seuraavaksi saapuu? Mariannen makuinen jäätelö vai Löfbergin lila tummapaahtoinen kahvi?

 6. nopoles Says:

  Parisienne-kahvia neljänsadan gramman paketissa! Ainaskin, ainaskin, monta päivää sitten. (Korjaus: p.o. Parisien)

 7. dagarkvak Says:

  Mua on huijattu! Mä olen jo pari kuukautta luullut, että se on 500g! Teen valituksen. Ja välikysymyksen. Metelle.

 8. nopoles Says:

  Oliko testattu Löfbergs lila Stark vai Skånerost?

 9. nopoles Says:

  Pirkka-mustekalapuikkoja, nam?

 10. nopoles Says:

  Salmiakki-pätkis (nam!) – jaha, eikös pätkis ole jämätuote, jota tehdään fzr-minttien tai jonkun sellaisten valmistuksessa yli jääneistä muruista? Salmiakkiversio syntyi varmaan sitten aika luontevasti salmiakkisuklaalevyn murusista.

  Da capon tuoteseloste vei monta vuotta yöuneni, kuitenkin aika vaatimaton patukka ja naurettavan pitkä valmistuslista, siinä oli ties mitä kaikkea (muistaakseni rommia, omenaa yms.), kunnes selvisi tämä jämävalmistustapa. Da capo oli sekoitus vähän kaikkea.

  (”Jämä” on tässä ilman arvolatausta, ihan hyviähän nämä kaikki, muutkin kuin salmiakkijämä.)

 11. nopoles Says:

  Täältä maalta ei ole löytynyt salmiakki-chili-dominokeksejä. Sellaisia on, näin suuressa metropolissa parisen viikkoa sitten.

 12. nopoles Says:

  Lakunmakuista mönjää? Kauppakoriin miettimättä. Aika pahaa oikeastaan (maistuu lakritsilta ja jauholta) – ehkä onneksi. Fazerin lakritsikastike (jota ei enää ole) oli koukuttavan hyvää. (Ai miten niin outo addiktion kohde?) Jäätelön päälle reilusti, sitten lisää kun kerta loppui ennen jäätelöä viimeiseen lusikalliseen vielä lisää ja – mitä turhia jäätelöitä – suoraan purkista vaan kluk kluk…

 13. nopoles Says:

  Hyvä salmiakki on aina tiedottamisen arvoinen.

  Määrällä kun nykyään korvataan laatua: jättihöttömöttöpusseja mitä lie mautonta lakritsa-, mentoli-, tärkkelyssiirappi-, glukoosi-fruktoosisiirappi, arabikumi- -sotkua, joille on korkeintaan vilautettu ammoniumkloridia. Ruotsinlaiva oli ääriesimerkki, ei vaan meinannut keksiä mitään ostokelpoista salmiakkia (päädyin lopulta Lakrisal-pötköpötköön).

  Niin, se luvattu tiedotus – nämä on hyviä: Salty Clippers: salty liquorice, kompakti laatikko, mutta sisältöä neljänneskilo (aika paljon siinäkin); hollantilaisia, myyjänä Lidl.

 14. nopoles Says:

  Löytyi salmiakki joka on sekä hyvää että riittoisaa: Musta aurinko. Apteekista saa hyviä pastilleja. Ne ovat riittoisia, koska en eivät ole karkkeja vaan lääkkeitä… D-vitamiinia, sitähän pitäisi kaikkien nyt taas syödä tai vaihtoehtoisesti karata La Gomeralle hipiksi. Yliannosta D3-steroidihormonista ei ihan helposti saa, helpommin kuitenkin kuin ammoniumkloridista, joten korkealle ylähyllylle Mustat auringot, jos perheessä on salmiakista pitäviä pieniä lapsia.

 15. nopoles Says:

  Hyvä levy: Marabou Black saltlakrits.

  ”Minst 30% av kakabönörna kommer från Rainforest Alliance certifierade odlingar, där man arbetar för at bevara biologisk mångfald och skapa hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och odlare.”

 16. nopoles Says:

  ”Panda lakumix sukkela salmis” – salmiakkipinnoja onkin odoteltu, ne ovat kadonneet johonkin. Aika ovelia, mutta liikaa mentolia hurahtanut reseptiin.

  • nopoles Says:

   Näihin salmiakkipinnoihinhan tulee addiktio… mentolista huolimatta. Huomasin, ettei kannata ostaa viittä askia kerralla siinä toivossa, että niistä riittäisi sitten tosi pitkään… pitää säännöstellä, että riittäisi edes viideksi päiväksi.

 17. dagarkvak Says:

  Toi Marabou on joo ihan hyvä, mut huijausta! Se on vaan 180 gr, kun muut marabuut on 200. :/

 18. nopoles Says:

  Pitää ostaa kymmenen levyä sitä ja muita vaan yhdeksän…

  Tänään löytyi taas uutuus(?) Yankie Lakrids -patukka (Toms / Levederade til Det Kgl. Danske Hof). Siinä on salmiakkia vaikka lukee vaan että ”med pift af lakrids”. Ehkä onnistunein yhdistelmä salmiakkia ja suklaata tähän asti, ainakin ensivaikutelma oli erinomainen. Pitää ehkä ostaa toinen (kioskista).

 19. nopoles Says:

  Suomen paras salmiakkisekoitus tehty – ja maailmankin, jos ei sitten Hollannissa ole parempaa: Zalmi, tekijänä Halva.

  Neljää sorttia salmiakkia (kuvioinnit perinteille uskollisia) on uutuudessa, eikä joukossa yhtään pahaa tai mietoa:
  -Pääkallo: väkevä ja erinomaisen hyvä
  -Luu: hiukan sitkaampi, väkevä ja hyvä
  -Miekka: mentolia mukana, salmiakkia sopivasti
  -Punainen merirosvoraha: erikoisempi, hiukan hedelmäisempi, ammoniumkloridia on tässäkin mukavasti. ”Guaranan makuinen” sanoo olevansa (en keksi valmistusaineista mitään mistä maku tulee).

 20. nopoles Says:

  Olisiko tässä paras karkki mitä ikinä on tehty? Olisi.

  Päällä parahultaista lakritsi-salmiakkijauhetta. Seuraavana hyvää maitosuklaata. Sisinpänä salmiakkista lakritsia, jossa makua vahvistamassa vielä pieni piraus chiliä.

  Choko House: suomalainen chililakritsi.

  Mistä saa? House of Denmark tekee, mutta Tanskan valikoimiin ei ilmeisesti kuulu. Keinusaaren Valintatalo myy, hyvä Valtsu! Taitaa olla jouluspesiaalia. Toivottavasti tuotanto jatkuu.

  Kaupan hyllyllä taisi olla vielä ammoniumkloriditonkin versio niille, jotka eivät siitä pidä.

  Sanoisin, että muiden karkkien kuin näiden kahden valmistamisen voisi lopettaa tarpeettomana.

  Korjaus: on siinä toisessakin versiossa näemmä salmiakkia. Eli puuttuu vain chili. Eikä chiliä ole paljon siinä toisessakaan (karkissa ei kuulukaan olla). Eli lienee aika samanlaista. Pitänee testata chilitön.

 21. nopoles Says:

  Löytyi tänään Pommix salmiakki (Halva). Ei voi tarkkaan muistaa miltä maistuivat lapsuuden salmiakkipommit ja lakritsipommit, mitä kioskista ostettiin kymmenen penniä kappale, mutta varmaan aika lähelle näitä – merkkarien lisäksi niitä ihan perussijoituksia, kun viikkoraha oli markan tai myöhemmin kolme markkaa.

  Hyviä.

 22. nopoles Says:

  Hyviä salmiakkeja

  Enpäs olekaan pitkään aikaan kirjoittanut suklaat-salmiakit-maffevanukkaat -osastolle, nyt on aika, on löytynyt hyviä salmiakkeja (huonoista ei täällä kirjoiteta).

  1. Franske linser a.k.a. Liquorice dragées
  Kävin eilen Tigerissä ja ostin kolme pussia näitä. Ihan parhaita. Vähän kuin joskus kauan sitten, kun oli olemassa salmiakkipuikkoaskeja. Sokerikuorrutus (jossa selvästi anista) ja sisällä kunnolla salmiakkista lakritsia. Paha juttu, helppo syödä liikaa.
  (Mistähän nimi? Ranskassa tuskin paljon näkee salmiakkeja.)

  2. Musta pantteri
  Kerrankin hyvä Pantteri-versio, riittävästi salmiakkia niin, että Panttereille tyypillinen mentolisuus ei häiritse liikaa. Sopivan pieni pussi (jättimegamättöpussit ärsyttävät). Jostain syystä lähi-K-super-kaupasta ei löydy näitä panttereita, vaan kaikkia muita. Hyvä kurkkupastilli. Toivottavasti myy riittävästi niin, että säilyy Fazerin tuotannossa.

  3. Chili-Sisu -pastilli
  Hyvä Sisu, koska ei kauheasti maistu perinteiselle Sisulle – eikä juuri chilillekään – mutta salmiakkia on mukana aika hyvin. Älkää käsittäkö väärin, harrastan chilien kasvatusta ja rakastan supertulisia chilejä, mutta ammoniumkloridi ammoniumklordina ja kapsaisiini kapsaisiinina. (Lisäys: ehkä vähän liikaa perinteisen Sisun makua kuitenkin, en ole ikinä tajunnut kuka niitä syö.)

  4.-5. Soft jelly ja Liquorice pastilles
  Lidlin hienoja Suomi-spesiaaleja. Kunnolla salmiakkisia pehmeitä sopivan sitkeitä jellyjä pussissa ja asiallisia Lakrisal-klooneja euron pötköissä.

  • nopoles Says:

   Maistettu: Terva Salmiakkiruutu -aski (Halva) – vau, tätähän voi ostaa toistekin. Riittävästi salmiakkia ja muutenkin mukavia pastilleja.

 23. nopoles Says:

  RIP Pirkka Ranskalainen paahto

  Pirkka Ranskalainen paahto

  Vakikahvimme hävisi valikoimista. Tilalle tuli Pirkka ranskalainen Paahto lisättynä Costa Rica -tägillä. Lieneekö samaa kahvia? Ei liene. Ostin molempia, kun vanhaakin oli vielä yhdessä kaupassa yksi paketti jäljellä. Avasin paketit yhtä aikaa. Nuuhkin. Keitin kahvia. Maistoin. R testasi myös. Ei ainakaan tässä uudessa paketissa ollut sitä hajujen sinfoniaa mitä vanhoissa. Taisi tulla kahvimerkin vaihto: Arvid Nordqvist Franskrost, jota saa Lidlistäkin tai ehkä jopa Kulta Katriina tummempi tumma?

 24. nopoles Says:

  Vakiostos aina kun sattuu Viroon: sinappi: siellä kaupoissa ja ravintoloissa arkinen merkki Põltsamaa Kange. Hyvää ja väkevää! Sellaista kun itsekin yritän tehdä, kun teen jauheesta sinappia.

  Põltsamaa Kange sinappi sinep
  Pöltsamaa Kange sinappi sinep

  Kumma kun Suomessa ei osata tehdä väkevää sinappia. Tuubeissa kyllä lukee väkevä, vahva, tulinen ja erittäin tulinen, mutta mietoja ovat kaikki suomalaiset sinapit (johonkin on sotkettu sekaan chiliä ja sitäkin aika vähän).

  PS toinen vakiostos Virosta: oikea suolakurkku. Niitäkin yritän välillä tehdä itse, mutta viimeksi epäonnistuin. Uusi yritys.

 25. nopoles Says:

  Tiesitkö: salmiakki (=ammoniumkloridi) ei nosta verenpainetta* (McCallum ym. 2015). Lakritsi kyllä nostaa verenpainetta, tarkemmin lakritsin sisältämä glykyrritsiini ja salmiakkikarkeissa on yleensä mukana lakritsia.

  Lakritsi on yllättävän ikävää kamaa, esimerkiksi raskaana oleville ei enää suositella ollenkaan lakritsia odotusaikana. Jos verenpaine on koholla, ei kannata syödä paljon lakritsia. Väkevät salmiakkilakritsikarkit voivat siinä tilanteessa olla jopa etu, niitä syö ehkä vähemmän kuin joku voi mättää mietoa lakritsia (henkkoht pelkkä laku ei maistu).

  Lakritsi, glykyrritsiini, liquorice, glycyrrhizin, glycyrrhizic acid, glycyrrhizinic acid

  * ”…both Na+ and Cl− were required to increase blood pressure in humans when dietary supplementation with ammonium chloride failed to increase blood pressure of hypertensive humans after dietary NaCl restriction had decreased blood pressure”

  Viite: McCallum, L., Lip, S. ja Sandosh Padmanabhan, S. 2015: The hidden hand of chloride in hypertension. Pflüg. Arch. Eur. J. Phy. 467: 595–603.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325190/

 26. nopoles Says:

  Yllättävän hyviä (lue: salmiakkisia) tervasalmiakkeja: aski (Pantteri, Fazer) ja pussi (Terva salmiakkiruutu, Halva) .

  Kun miettii, niin joku maailmalla voisi pitää outona makeisia, joissa on tervaa, ammoniumkloridia ja lakritsia (sisältää glykyrritsiiniä eli glykyrretiinihappoa).

  Ihan kelvollinen kombo myös tuo Jauhix, salmiakin ja mansikan makuisia ”pommeja”.

  Tervasalmiakki aski ja pussi Jauhix mansikkasalmiakki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: