Tää on hiano laji

Kun katsoo telkkaria tosi harvoin, niin jääpä intensiivisenä mieleen se mitä sitten katsoo. Aloin seurata yleisurheilun MM-kisoja mielestäni oikein hyvällä hetkellä, viimeisenä kisapäivänä (ei, en tarkoita keihäänheittoa, vaikka siitäkin sitten näin juuri oikeat heitot). Heräsin kolmelta yöllä ja kekkasin, että siellähän taitaa olla naisten maratonin ratkaisut menossa – ja oli! Kahdeksan naista oli vielä kärkiryhmässä vaikka matkaa oli enää kahdeksisen kilometriä. Kansalaisuuksiltaan kärkijoukko oli vähän yksitotinen (Kenia, Kiina, Japani, Romania), mutta mitäpä siitä, yksilöurheilua! Kaikki kunnia porukan ainoan eurooppalaisen pitkälle uralle ja kiinalaisille, joilla on varmasti takanaan kova koulu, mutta ei voi mitään, kenialaisten ja japanilaisten puoltahan siinä alkoi pitää.

Ehkä yöllä on jotenkin herkkä, mutta vauhti näytti uskomattoman repivältä siihen nähden, että kaksi tuntia oli jo painettu (vielä uskomattomampaa, että kyllähän sitä itsekin aikanaan…) Ihan oikeaan tunnelmaan pääseminen olisi tietysti vaatinut, että kisan olisi katsonut alusta asti, mutta aika hyvin mukaan ehti näinkin. Kaikista juoksijoista tuntui varmasti yhtä pahalta, mutta kisasta teki dramaattisen Reiko Tosa, jonka naamasta tuskan todella näki. Tosa myös tunsi voimansa tismalleen, antoi kärjen lopulta mennä ja napsi sitten sen mukana hiukan liian pitkään roikkuneet. Tällainen taistelu on Japanissa käsittääkseni jopa isompi juttu kuin vaikkapa ylivoimainen voitto. Kisan kruunasi se, että Ndereba voitti. Ratamatkoihin verrattuna kenialaiset ovat voittaneet arvomaratoneja suht harvoin, vaikka lahjoja heillä tuntuu riittävän siinä missä japanilaisilla asialle omistautumista ja huimaa harjoittelua.

22 vastausta to “Tää on hiano laji”

 1. nopoles Says:

  Sattuneesta (kirjaimellisesti) syystä näin olympialaisten vika päivät telkkarista.

  Maraton piti valvoa. Kovaa menivät. Kovaa, kovaa, kovaa. Hienoa kun kenialainen voitti. Niihin kuitenkin luottaa aika paljon, etteivät ole mitään epoilijoita.

  TV-kuvaus oli harvinaisen hyvää, muita kuin kärkeä näytettiin hienosti. Kyllä reilussa kahdessa tunnissa ehtii. Yleisö kyllä pidettiin kaukana juoksijoista. Taisi olla noin 4219 ja puoli poliisia pitämässä vahtia reitillä.

  Järkevästi juosseita tupsahteli maaliin hyvillä sijoilla, parhaana V. Röthlin, jolla ei jäänyt kauaksi M. Lelin päänahkakaan. Mutta yllättävän hyvillä sijoilla tuli hurjastelemaan lähteneitäkin. F. Kirwa esimerkiksi taitaa olla aika lahjakas kaveri.

  Mitähän muuta kisoista jäi mieleen? Naisten 5000 metriä oli hieno kisa. Muistanko oikein, että vika tonni oli 2.36? Se kertaa viisi tekisi… Eka tonni oli varmaan minuutin hitaampi. Hauskaa. Voittajaetiopialainen ja varsinkin entinen etiopialainen kakkonen vaikuttavat sympaattisilta tyypeiltä. Kohteliaasti ja kovaa.

  Pöytätennistä olisi katsellut enemmänkin kuin satuin näkemään. Ruotsalainen konkari voitti kroatialaisen. Kuinkahan pienen osan pingismestarien ihmekierteistä ja tempuista tällainen maallikko edes huomaa?

 2. nopoles Says:

  Enpä huomannut ihailla reitin varrella olennaista juttua: vihreitä puita!

  Hyönteistieteilyä on tapana pitää parhaimmillaankin harmittomana näpertelynä; mitä ihmeen iloa kenellekään voi olla tietää mikä maailman tsiljoonasta minikokoisesta parasitoidista pistiäisestä syö minkä toisen ötökän mitäkin vaihetta?

  ”Green Beijing” oli aika kova juttu, voisi vaatimaton tutkija mainostaa enemmänkin:
  http://www.newyorker.com/talk/2008/08/25/080825ta_talk_rayner

  (”Partaveitsiampiaisia” keräämässä ja kasvattamassa piti tietysti olla riittävästi populaa, että saatiin ”kurkkutihulaiset” kuriin.)

 3. nopoles Says:

  Lisää kiinalaista juttua. Junaan oli joku jättänyt.. öö.. Kauppalehden ja.. öö luin sitä. Siinä oli juttu ”madosta joka muuttuu kasviksi” ja sitten se syödään. Tieteellinen nimi oli onneksi – ei oikein, mutta riittävän lähellä oikeaa niin, että saattoi selvittää mistä on kyse: perhostoukkaa infektoivasta sienestä Cordyceps sinensis. Toukka kuolee ja sieni syödään (ja toukan jämät). Nam.

  Kiinalaiset syövät kaikkea, suikulaisiakin:
  http://luotiset.wordpress.com/2008/01/31/ei-aikuinen-aivoja-tarvitse/

 4. nopoles Says:

  Taas näin vähän kisoja (Barcelona), muun muassa miesten maratonin ja viisi tonnia. Maratonin vauhti oli inhimillistä, kovaa tietysti, mutta kisa lisäsi uskottavuutta rehelliseen peliin. Voittaja Röthlinkin on aika tavallisen oloinen tallaaja. Vitosesta en oikein tiedä mitä ajatella; viimeinen tonni 2.25. Hyvä taktiikka hyydyttää kirispesialistit? Tavallaan joo, mutta minusta on aika pieni askel keksiä juosta vitosen viimeinen tonni tuota vauhtia, jos siihen pystyy. 2.25?! Seuraavat EM-kisat ahnehdittiinkin jo kahden vuoden päähän; ketä ne silloin kiinnostavat?

 5. nopoles Says:

  Daegu 2011 yleisurheilun MM

  Katsoin kisoista kolmea lajia, yhteensä noin puolitoista tuntia:

  Miesten 800 m

  ”Maailman tämän hetken ehkä paras yleisurheilija David Rudisha” – näin hienosti sanottiin Aamulehdessä jo kisojen alussa samalla kun miesten satasen sirkus oli pahimmillaan. Paras voitti. Kasi on hieno laji. Kasin juoksijat ovat hienoja urheilijoita!

  Naisten 3000 m esteet

  I katseli myös. Innostui kisaa vetämään lähteneestä Venäjän Zaripovasta. Opetin juoksun taktiikkaa, ei kannata lähteä heti vetämään noin kovaa, takaa tullaan ohi. Zaripova voitti…
  Päivitys 9.8.2012: Nyt ei nähty kisaa, mutta Zaripova teki saman tempun näemmä Lontoon olympialaisissa.

  Miesten maraton

  Viime yönä piti herätä vähän ennen kello kolmea yöllä, etteivät nämä kisat menisi ihan ohi. Onnistuihan se. Tein chilikaakaota* ja aloin katsella. Kovia jätkiä. Olisin ollut kiinnostunut minkälaisia kilpakenkiä niillä on jalassa, mutta eihän sitä näe, kun menevät niin kovaa!

  Maratonin taso on koventunut. Ison kärkiryhmän vähän joka tyypin ennätys tuntui olevan lähempänä 2.05:ta kuin 2.10:ta. Kaikki kärkijuoksijat olivat afrikkalaisia Saharan jommalta kummalta puolelta ja aasialaisia – ja pelkkiä afrikkalaisia kun ratkaisun paikat lähestyivät.

  En vielä tiedä miten maratonilla kävi! Internetti alkoi takkuilla tunnin kohdalla ja vielä puolisen tuntia sen jälkeen yritin saada liikkuvaa kuvaa näkyviin. Kun äänikin alkoi pätkiä, menin nukkumaan.

  Ehkä kohta pitää katkaista kuuden vuoden televisioton kausi.

  * Löyly-chilikastiketta, tummaa O’boyta, kuumaa vettä ja kermaa

 6. nopoles Says:

  Näin maratonin koosteen. Tässäkin lajissa näemmä yksi urheilija oli ylivoimainen. Kummallisen vaikea löytää MM-maratonin väliaikoja netistä.

 7. nopoles Says:

  Lontoon olympialaiset 2012

  Suurimman vaikutuksen tähän asti on tehnyt naisten 10000 m juoksu (en ole kyllä paljon seurannut ennen kuin nyt kun yleisurheilu alkoi). Kympin kisaa hehkutettiin etukäteen Vivian Cheruiyotin ja Tirunesh Dibaban kaksintaisteluna. Mahtavan juoksun Cheruiyot taas teki, mutta tässä kisassa se ei riittänyt, Dibaba oli tässä vauhdissa käsittämättömän ylivoimainen. Cheruiyot oli kisan kolmas.

  Kolme kovaa japanilaista taktikoivat melkein puolimatkaan kärjessä ja takasivat kovan loppuajan vähän kaikille. Kärjellä oli varaa kiihdyttää vauhtia vielä moneen kertaan, mutta takana ennätykset ropisivat: kotiyleisön iloksi englantilaiskaksikko sai parhaina eurooppalaisina sijat 7 ja 8 ja alle 31 minuutin omat enkat.

  Dibaba juoksi viimeisen tonnin 2.45:een – ja viimeisen 400 m aurinkoisesti hymyillen 62 sekuntiin. Ei lakkaa ihmetyttämästä miten tällainen rasitus ei näy kasvoista. Mitähän Dibaba tekee kovissa harjoituksissaan…? Lisää kisasta: Hevoskuurin raportti ja Raaston raportti: ”Moni varmaan miettii, kuka sijoittui olympiamaratonkoetuksen 17:nneksi. No, ei tarvitse miettiä enää…”

  Illalla katsoin vielä erän hyvää tennistä (Murray vs. Djokovic). Välillä huomion vei kun aloin katsella pallotyttöjen (kaikki olivat tyttöjä tässä pelissä) ohjelmoitua ja huomaamattomaksi tarkoitettua toimintaa (kirkkaat kisapaidat ehkä kiinnittivät huomion).

  Mitä jos kestävyysjuoksu olisi samanlaista eliittiurheilua kuin tennis? Juottotytöt ja -pojat odottaisivat pikajuoksun lähtöasennossa esimerkiksi maratonjuoksun reitin varrella ja singahtaisivat tarjoamaan joka juoksijalle oman juomansa. Seuraavat (kovakuntoiset) tytöt ja pojat seuraisivat huomaamattomasti juoksijoita ja korjaisivat ajallaan tyhjän pullon talteen. Lopuksi tulisi vielä yksi erä tyttöjä ja poikia pyyhkeiden kanssa, että ”tässä arvon mestarijuoksija, jos haluat pyyhkiä hien ja mustikkasopan kasvoiltasi”… ;-)

  Mitäs vielä? Trampoliinin voitti kiinalainen, jolla on lajiin sopiva nimi Dong Dong. Kuka uskaltaisi hypätä trampoliinille yhtä korkealta missä nämä tyypit käyvät kieppumassa (9-10 metriä)…?

  Kisat jatkuvat…

  Päivityksiä 5.8.
  Naisten triathlonissa oli maalikameraratkaisu, en ole vielä löytänyt videota kisasta (vihjeitä?). Enlantilaisella oli kaksi jänistäkin, mutta homma ei mennyt putkeen. Eilen Englannilla oli kyllä aika hyvä päivä yleisurheilussa…

  Miesten kymppiä hehkutettiin naisten kisan tavoin kaksintaisteluna (Mo Farah vs. Kenesisa Bekele). Farah kuikuili loppujen lopuksi koko ajan väärää miestä, K. Bekele jäi neljänneksi, mutta voitti Farah silti.

  Kova mies myös esimerkiksi Eritrean Tadese (6.), mutta kun aina on niitä vielä kovempia. Gebremariam (8.) olisi kovempi maratonilla kuin radalla, mutta Kenian maratonjoukkueeseen pääseminen on aikalailla yhtä kova temppu kuin mitali itse kisassa (eikä riitä, että on kova, suhteiden joukkueenjohtoon pitää olla kunnossa, kulissien takana kun käydään kaikenlaista vehkeilyä). Lisäys: Hevoskuuri Antti Perälä kuvaa Kenian karsintajärjestelmää mainiosti miesten maratonin ennakkojutussaan: ”käsittämätöntä turaamista vailla järjen hiventäkään”.

  Naisten maraton – olenpas nähnyt paljon näitä kisoja, uskomaton tuuri. Maraton on hieno laji, taas luuli, että tämä on selvä peli siinä vaiheessa kun Kenian ja Etïopian juoksijat nykäisivät. Ei ollut, kolmestakympistä se vasta alkoi… Tatyana Petrova Arhipova (Петрова-Архипова) yllättäen tappeli porukan kiinni ja sinnitteli siinä mukana – vaikka ei se tappelulta ja sinnittelyltä ulospäin näyttänyt: Petrova Arhipova juoksi oli silmiähivelevän kauniillä tyylillä. Aika monta sippausta ja nousua nähtiin vielä ennen kuin 42,195 kilometriä oli täynnä (onneksi kisa kuvattiin fiksusti ja kärjen takaa näytettiin sopivasti ratkaisutapahtumia). Tulokset ja väliajat.

  Paula Radcliffe ei tainnut kestää katsoa tätä kisaa televisiosta. Radcliffen ei olisi tarvinut olla kaikkien aikojen parhaassa superkunnossaan voittaakseen, mutta yritti olla ja ilmeisesti kiristi ruuvia harjoituksissa vähän liikaa.

  9.8.

  Hyvin menee penkkiurheilu, näin kasin välierätkin :-) Se on hyvä koska finaali on ohi reilussa sadassa sekunnissa.

  Tonnivitosellakin mitali Usaan (Manzanolla oli aika raju kiri!); taas, justhan ne 44 vuotta sitten sai edellisen mitalin. Mitähän kenialaiset olivat puuhanneet, kun tämä kisa meni heiltä näin mönkään? Palatakseni kympin juoksuun, siinä lajissa amerikkalainen oli voittanut mitalin viimeksi 48 vuotta sitten, nyt Rupp sai hopeaa, näytti että olisi voinut jopa voittaa harjoituskaverinsa Farahin (vanha maratoonari Alberto Salazar näemmä valmentaa Ruppia [USA] ja Farahia [GBR], aika hyvä valmentaja vissiin…)

  Sunnuntaina olisi miesten maraton ja olen sitten silloin töissä… Höh!

 8. nopoles Says:

  Maailmanennätys 800 metriä David Lekuta Rudisha 1.40.91

 9. nopoles Says:

  800 metriä oli tosiaan nopeasti ohi: voittajalla meni aikaa 100.91 sekuntia ja kisan viimeinen oli perillä vain 2.86 sekuntia myöhemmin (vertailun vuoksi: Suomen [kova] ennätys kahdeksallasataa on 104.10 sekuntia).

  Botswanan Amos tuli lopun Rudishan tahtiin Sebastian Coen legendaariseen maailmanennätysaikaan. Piti kelailla kisaa vielä aika monta kertaa, että ehti nähdä mitä kaikkea muuta Rudishan takana tapahtui; vielä 700 metrin kohdalla tilanne oli vielä aika lailla auki.

  Etiopian Aman ja ja Sudanin Kaki taisivat roikkua hiukan liian pitkään yrittää voittaa kisaa – lopussa Kenian Kitum ja Usan Solomon ja Symmonds raastoivat ohi. Mitali kympilla ja tonnivitosella ja nyt tämä; miten jenkeistä on tullut näin kovia urheilijoita?

  http://yle.fi/urheilu/rudisha_uskomattomaan_me-aikaan_-_kaikkien_aikojen_tasokkain_800_metria/6250484?autoplay=true

 10. nopoles Says:

  Kuvitelkaa että suomalainen Martina voittaisi urheilukilpailun ja espanjalainen Tuuli tulisi toiseksi. Sitten lehdistötilaisuus olisi täynnä espanjalaisia toimittajia, jotka kyselisivät Martinalta, että mitäs mieltä olet tästä meidän Tuulista, oletko sen kaveri, oletko nähnyt sitä siellä Suomessa treenaamassa, haluaisitko ehkä tulla joskus käymään Espanjassa? Martina vastaisi kohteliaasti, että Tuulilla oli hyvä kisa ja Espanjassa ilman on ehkä välillä vähän turhan lämmin, mutta varmasti se on oikein kiinnostava paikka.

  Eikä kukaan kysyisi Martinan omasta suorituksesta mitään.

 11. nopoles Says:

  Naiset 5000m. Tunnelmapala: Chariots of fire -musiikki soi ja isolla palkintopallilla seisovat pienet hymynaiset Dibaba (kolmas, ei ollutkaan nyt voittamaton) ja kakkonen Cheruiyot, kolmas vanha mestari Defar voitti.

  Naisten 1500m: ensimmäinen selkeästi hidasvauhtinen alku keski- ja pitkillä matkoilla näissä kisoissa -> ruuhkaa, kaatuminen, tahatonta tönimistä – ja yllätyskärki: turkkilaiset Cakir Alptekin ja Bulut, Brunein sankari Yusuf Jamal. Tomashova (RUS, 37 v) pyyhki myös lopun kähinöissä ohi ennakkosuosikki Aregawin (ETH, olisi halunnut olla jo SWE).

  Lavillenie (176 cm, FRA) hyppäsi juuri 597 cm seipäässä

  11.8.

  Mo Farah voittaa 5000 metriä Lontoon olympialaisissa 2012

  Tämä ilta netin live streamiä ilman selostusta seuraten. 5000m oli hauska kilpailu seurata. Mo, Mo, Mo… oli se uskomaton, viivalla seitsemän miestä, jolla oli parempi enkka ja tempoi vaan voittoon tässäkin lajissa. Viimeinen maili meni aika tarkkaan neljään minuuttiin ja viimeinen tonni 2:25.20… Farahin ilme oli maalissa näkemisen arvoinen.

  Naisten korkeudessa oli kova taso, Chicherova 205. Miesten keihäskisa oli hauska, sitä olisi voinut näyttää enemmänkin (paitsi ei tietenkään vitosen kisan aikana, sitä katkottiin lähetyksessä sopivan vähän)…

  12.8.

  Aamun lehdestä Mo Farahin taustoja: Ennen Salazarin talliin siirtymistään Farah harjoitteli kenialaisjuoksijoiden ja Australian Craig Mottramin kanssa: ”Näin, että he eivät tehneet muuta kuin harjoittelivat, söivät, lepäilivät ja nukkuivat. Tajusin, että minun täytyy toimia samoin, jos haluan huipulle.”

 12. nopoles Says:

  Jee, sain seurattua vähän maratonia suoranakin, koska satuin olemaan töissä yhdessä urheilusta erittäin innostuneiden kavereiden kanssa. Radio oli koko ajan päällä ja välillä ehti hiukan seurata kuvaakin netistä. Kahteen otteeseen seuraamiseen tuli katko, kun työkaverien piti päästä välillä urheilemaan itse (työpaikkaani tunteva ehkä arvaa, että kyseiset työkaverit eivät ole ihmisiä…) Onneksi Areenassa on tallessa täyspitkä lähetys maratonista niin, että voin tutkailla kisaa jälkeenpäin ihan rauhassa (lentopalloa lähetyksessä tulee välillä, mutta ei se mitään, sekin on hieno laji).

  Olosuhteet hidastivat minusta yllättävän paljon, Lontoon reitti ei nyt kuitenkaan ollut ihan älyttömän mäkinen ja vaikka ilma oli kisapäivänä lämmin ja ilmankosteus korkealla, niin ei ollut kuitenkaan ihan tolkuton saunakeli. Jyrkät mutkat ja käännökset sotkevat rytmiä ja tietysti suurin osa huipuistakin aloittaa arvokisoissa liian kovaa. Lopussa nostivat sijoituksiaan totutun hienosti esimerkiksi Italian Pertile (10.) ja Sveitsin Röthlin (11.). Komean juoksun tekivät myös Usan Keflezighi (neljäs, miestä rassasi, kun ei valittu lähdössä yleisölle esiteltävän arvoisiin urheilijoihin), Japanin Nakamoto (6.) ja Puolan Szost (9.). Kaikilla näillä nousijoillakin maratonin ensimmäinen puolisko oli nopeampi kuin toinen (pitääkin tutkia oliko kisassa kenelläkään negatiivista splittiä).

  Ugandalainen voittaja Kiprotich yllätti kaikki (raaston ennakossa mies mainittiin muiden joukossa) ja osoitti taas kuinka hieno laji maraton on, kun tällainen on mahdollista ja todennäköisesti ilman kepulikonsteja. Ugandan Kiprotich on hakenut oppinsa Keniasta.

  Yllätys oli myös järkyttävän kovien etiopialaisten lopputulos kilpailussa: kolme kertaa did not finish… Kokeneiden urheilijoiden laji… Etiopian tyypit olivat ilmeisesti kaikki ensimmäistä kertaa maratonilla, jossa kaikki osanottajat olivat kilpailemassa (ketään ollut palkattu pitämään sopivaa vauhtia). Kenian Kiprotichin raju nykäisy kympin kohdalla hyydytti lopulta hiukan miestä itseään, mutta ilmeisesti taktiikka toimi etiopialaisiin.

  Radion selostus ei ollut hääviä, pitkät höpinät Kenialaisten yhteistyöstä kun Ugandan Kiprotich juoksi takaa-ajoryhmässä irtiottoon lähteneen Kenian Kirprotichin (myös Ranskan joukkueessa oli oma Kirprotichinsa [DNF]) yhdessä Kenian Kiruin kanssa.

  Sitten ärsytti, kun radioselostajat selittivät Utriaisesta kuinka vallan hyvin on mahdollista samalla olla töissä ja tehdä kaksi tutkintoa ja pärjätä samalla kestävyysjuoksun huipulla. ”Se on vain järjestely- ja aikataulukysymys…”

  Eihän Utriaisella taaskaan mennyt ollenkaan hyvin. Hyvä ihme, minäkin olen joskus juossut maratonin ensimmäisen puoliskon viisi minuuttia kovempaa kuin Utriainen nyt olympiakisassa jälkimmäisen puoliskon! (Loppuaikani oli silloin kyllä seitsemän minuuttia Utriaisen aikaa hitaampi, se oli se kerta kun aloitin liian kovaa; kokemusta en halua uudistaa…)

  Utriainen on pitkään ollut mahtavan hyvä juoksija Suomessa (valtava kasa SM-mitaleita radalta ja maastosta) ja on varmasti harjoittellut sekä paljon että kovaa että fiksusti. Kansainvälisellä tasolla Utriaisen paras tulos on puolimaratonin MM-kisojen 22. sija.

  Mitä Mo Farah oppi kenialaisilta ja Mottramilta (katso edellinen kommentti)…? Kuka suomalainen maratoonari on korostanut kirjoituksissaan kuinka olennaista lepääminen on ja kuinka paljon siihen täytyy uhrata aikaa (vihjeitä: olympia 19., MM 9. ja EM 1.)?

  Näin on nähty kisojen huipennus, kovan lajin kovista kovin kisa, johon haluavat mukaan nekin, joita rahakisat houkuttavat MM-kisoja enemmän. Mitä kirjoittaakaan hienosta kilpailusta sitoutumaton Aamulehti? Ei mitään, mitä ilman suurennuslasia lehdestä löytäisi; Hesarikin sentään on tehnyt olympiamaratonista pienen jutun. Buu! Lisäys: onneksi arvostavia ja kattavia raporttejakin löytyy, enpä kisan aikana huomannut esimerkiksi Brasilian ja Zimbabven juoksijoiden mahtavaa kokonaispanosta.

 13. dagarkvak Says:

  http://www.eurovisionsports.tv/london2012/
  Tuolta kun valitsee Triathlon ja Final W, niin pääsee katsomaan loppuratkaisun.

 14. nopoles Says:

  Kiitos! Luulisi että olympialaiset ovat sen verran iso tapahtuma, että niitä kisoja voisi laittaa ihan internettiinkin katsottavaksi jälkeenpäin…

 15. nopoles Says:

  Moskova MM.

  Jännää, maraton on vielä kesken!

  Katselin sitä eilen illalla reilut kolme varttia ja aamulla vartin lisää. En tiedä vielä tuloksia. Varmuuden vuoksi en avannut aamulla lehteä. Vaikka eiköhän Helsingin Sanomiin voi luottaa, ettei MM-maraton lehdestä liiemmin silmille hypi…

  Mukavaa kun selostaja havainnolistavat näiden kaverien vauhtia 4000 metrin coopereillla, 18 sekunnin satasilla ja omilla ”veri maistui suussa” -kasisatasillaan.

  On noiden juokseminen kaunista. Paras kuvakulma on sivusta. Edestä kuvattuna vauhtia on vaikea hahmottaa.

  Menevät vain niin kovaa, ettei ehdi hahmottaa, että millaiset kengät niillä on jalassa tai että osuuko maahan ensin päkiä, kantapää vai molemmat yhtäaikaa. Aika monella näyttäisi kantapää hipaisevan maata ensin, mutta ainakin meidän tietokoneen kuvasta ei erota varmaksi (ei ole satsattu näytönohjaimiin).

  Tilanne 20 km kohdalla. Ugandan kakkosmiehen (=ei olympiavoittaja) nykäisy hajotti porukkaa. Maaottelumeininkiä on ollut: Etiopia vs. Kenia (+Uganda) – ja Eritrea. Neljä Eritrealaista kärkiporukoissa…? Nyt pitää opiskella vähän. Missä päin Afrikkaa Eritrea edes on.

  Japanin nelikosta yksi taisi pysyä mukana nykäisyn jälkeen. Japanilaisilla on kiiltävät viilentävät lippalakit ja niskassa suojaava harso. Kukahan näistä on selostajien mainitsema opettaja ja onkohan se ensi maanantaina töissä?

  Jatkuu… (älkää kertoko tuloksia)

 16. nopoles Says:

  … jatkoa edelliseen

  Mustafa Mohamed on hieno juoksija, mutta tässä kisassa Musse tulee aika kaukana kärjestä. Heja heja, kämpa på och kom igen silti!

  Missä ovat italialaiset? Espanjalaisia jäljellä yksi. Olisiko rumaa epäillä, että kiellettyjen aineiden kontrolli puree?

  Puolimatkassa mennään.

  Japanilaisista ihan kärjen mukana on Kentaro Nakamoto, olympiakuutonen. Eivät ole kaukana kärjestä muutkaan japanilaiset. Opettajan nimi on Yuki Kawauchi

  Kärjen tuntumassa vielä yksi mies Sambiasta ja pari Brasiliasta. Brasilialaisista Da Silva liuhotti alussa keulillakin vähän irti muista. Nätisti juoksi. Eritrealaisia on kärjessä vielä yksi. Eritrealaiset näyttävät laihoilta maratoonareiksikin.

  Kisan kahdeskymmenes ei voi kyllä ajatella olevansa lähellekään maailman 20. paras maratoonari. Niin hurja reservi Keniassa ja Etiopiassa on huippukovia juoksijoita, jotka eivät päässeet mukaan. Tosin eivät kaikki haluakaan MM-kisoihin.

 17. nopoles Says:

  Äh, nyt tuli jo spoileri. Kuulin, että maraton kannattaa katsoa. Se tarkoittaa, että tämä ei mene niin, että joukko vain harvenee pikkuhiljaa ja lopulta on jäljellä ehkä kaksi etiopialaista ja yksi kenialainen, joista sitten joku voittaa hyvällä, mutta ei ihan kaikkien aikojen hurjimmalla loppuvedolla. Eikä takanakaan tapahdu ihmeempiä normaalien katkeamisten ja muutamien hienojen nousujen lisäksi.

 18. nopoles Says:

  28 km

  Viisitoista ukkoa jäljellä. Japanin puolta tässä alkaa pitää. Nakamoto juoksee upeasti ja rennon näköisesti. Viimeinen eurooppalainen tippui kyydistä Lamdassem, SPA, joka näyttää melkein hymyilevän (ei tainnut hymyillä, keskeytti pian). Ugandalaisia onkin mukana kolme.

  29 km

  Harvenee, harvenee. Viimeiset Amerikan mantereilta (BRA) jäivät myös. Jatkavat kyllä hyvän näköisesti takana.

  30 km

  Ugandan Kiprotich lähti. Mukaan kovaan vauhtiin Some (KEN) ja Tola (ETH).

  Desisa imee kilometrin matkalla kolmikon kiinni. Viisas mies. Vauhti hiljenee, kolmas etiopialainen ja toinen ugandalainenkin pääsevät vielä kyytiin.

  Tola nykäisee. Ugandan Kiprop jää

  Nakamoto tulee takana!

  Tavoittaa kärkeä kun nykäisy taas rauhoittuu. Vielä viisaampi mies, mutta onko yhtä hirmuisessa kunnossa? Pääsee kärkiporukkaan mukaan.

  35 km

  Taas mennään… Kiprotich ja Tola nykivät vuoron perään

  Sipanneet kenialaiset ja muut menevät yli 17 minuutin vitosia. Semmoisia minäkin joskus. Sen kerran kun lähdin liian kovaa meni ekat vitoset 16.23 ja 17.01. Ei ollut kivaa lopussa.

  37 km

  Kolme kärjessä Kiprotich, Tola ja viisas mies Desisa. Nämä nyt taitavat olla ne kovimmat sällit.

  Nakamotolla voisi olla saumaa neljänneksi. Kebede menee kyllä edellä vielä hyvän näköisesti.

  Meinaako mennä loppukiritaisteluksi?

  39,8 km

  Kiprotich lähtee. On se kova. Desisa seuraa.

  Rinta rinnan välillä. Sitten taas Kiprotich edellä. Selostajat kertovat, että Desisa 27.11 -kympin mies ja Dubain maratonin loppukirtaistelun voittaja.

  Kiprotich mutkittelee tien laidasta toiseen, yrittää katkaista peesiyhteyden ja sotkea takana tulevan rytmiä.

  Nykäisy kurvissa. Lisää hullua pujottelua. Lopulta Desisan yhteys edellä menevän selkään katkeaa.

  Miten tämä mies harjoittelee? Ilmeestä ei voi lukea mitään.
  Paitsi kun ilmeeseen tulee hymyä.

  Maali

  Kiprotich, Uganda.

  Sitten Etiopia, Etiopia, Etiopia. Kebedekin tulee kova ja pitää Nakamoton viidentenä.

  Brasilian miehet, Da Silva ja Paula tulevat loppusuoraa rinnakkain. Ovat juosseet melkein koko matkan samaan tahtiin. Hienot juoksut! Tulevat viimeiset metrit yhteisen taistelun kunniaksi käsi kädessä. Tylsästi kyllä toinen varmasti lasketaan tuloksissa kuudenneksi ja toinen seitsemänneksi.

 19. nopoles Says:

  Kyllä Hesariin voi ”luottaa” kestävyysjuoksujutuissa. MM-maratonista oli kerrottu yksipalstaisella pikku-uutisella – ei nyt sentään koko palstaa, mutta kaksi lausetta kuitenkin. Kuvakin oli: 4,7 cm x 3,3 cm…

  New Vision (”Uganda’s Leading Daily”) kirjoitteli maratonista enemmän kuin Helsingin Sanomat. ”Etiopian juoksija myöntää: Kiprotich oli parempi.

  Etiopian juoksijoiden (loppusijoitukset 2., 3., 4., ja 8. …) nimet jotenkin unohtui mainita Ugandan johtavan päivälehden maratonjutussa:
  http://www.newvision.co.ug/news/646210-gold-for-kiprotich-as-it-happened.html

  Ennakkojuttukin tehtiin. Kuoppaposkisia hurjia miehiä saapuu Moskovaan:
  http://www.newvision.co.ug/news/646098-confident-kiprotich-arrives-in-moscow.html

 20. nopoles Says:

  Seuraavaksi piti katsoa kasia. En tiennyt senkään tuloksia. Ensin välierät, että pääsee vähän jyvälle. Jännää, kovia juoksijoita, mutta kukaan ei voittanut yhtään välierää niin, että olisi ollut ylivoimaisesti paras.

  Finaali: http://areena.yle.fi/tv/1995436

  Symmonds ei tehnyt yhtään virhettä juoksussa, ainoo virhe oli, et hän ei ollut tämän porukan kovin kaveri.”

 21. nopoles Says:

  Kas, nähtiin tänään Zürichin EM-kisojen 10000 metriä. Lapsetkin kannustivat Mo Farahia. Ja voittihan Mo, mutta tiukoille joutui. Toinen britannialainen Andy Vernon teki mielettömän taistelun toiseksi. Selvästi hieno juoksija. Heti seuraamaan twitterissä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: