Osa 1: Kissoja jotka rakastivat rottia.
…This lack of self-control I fear is never ending, controlling, I can’t seem to find myself again*
Mitä ihmettä tarkoittaa vapaa tahto. Vapaa mistä?
Miltä tuntuisi, jos vapaa tahto katoaisi? Joku epämääräinen ajatus voi tulla mieleen, että silloin tuntisi olevansa kuin robotti tai sätkynukke, jota jokin ulkopuolinen ohjailee. Mutta eihän se niin mene. Jos jokin ohjailisi sinua vastoin tahtoasi, silloinhan sinulla nimenomaan olisi vapaata tahtoa vaikka kuinka. Tahtoisit tehdä jotain muuta kuin mitä sinut laitetaan tekemään. Et vain onnistuisi toteuttamaan tahtoasi.
Entä sitten tilanne, jossa joku tai jokin määräilisi – ei vain mitä teet – vaan mitä tahdot tehdä? Miltä se tuntuisi? (Mieti viisi sekuntia.)
Sopivaan paikkaan aivoihin elektrodien avulla ohjattu sähkövirta saa rotan tuntemaan mielihyvää. Toisista kohdista aivoja rottaa voidaan kutittaa viiksistä, vasemmalta tai oikealta. Palkitsemalla rottia mielihyvällä siitä, että ne kääntyvät kulkiessaan aina siihen suuntaan miltä puolelta tuntevat viiksiensä kutisevan, tutkijat saivat rotat kulkemaan kauko-ohjaimen avulla aivan mitä reittiä tahtoivat (koska rotat tahtoivat samaa) (Talwar ym. 2002).
Onko kauko-ohjattavan rotan tahto vapaa? Taatusti siitä ainakin tuntuu, että se saa tehdä vapaasti mitä tahtoo.
Kauko-ohjattavan rotan tahtoa määrää rottaa ohjaavan tutkijan tahto, mutta mitä jos rotan tahtoa määräisikin olento, joka ei itse (tietoisesti) tahtoisi mitään? Toksoplasma on sellainen.
Toksoplasma on yksisoluinen eliö, sen tahtomiset ovat hyvin yksinkertaisia. Toksoplasman vaikutuksesta rotan tahto muuttuu: se tahtoo mennä kohti kissanhajua eikä lujaa karkuun niin kuin ennen loistartuntaa. (Katso söpö video kissasta ja rotasta.) Meneekö toksoplasman saanut rotta kissan luokse omasta vapaasta tahdostaan? Jos ei, niin kenen tahdosta sitten?
Tahdon muuttajan ei tietenkään tarvitse olla juuri aivoihin asennettu elektrodi tai niihin pesiytynyt loinen. Mikä tahansa muutos aivoissa voi vaikuttaa tahtotiloihin; aivoistahan kaikki tahtomiset lähtevät, eikö? Aivovaurio aivokuoren etuotsalohkossa voi aiheuttaa senkin, että kaikki tahtominen muuttuu samanarvoiseksi, et tahdo mitään tiettyä asiaa sen enempää toistakaan, ja siksi yksinkertaisimpienkin päätösten teko voi muuttua suunnattoman vaikeaksi.
Mistä voisit itse tietää onko tahtosi vapaa? Tahtomisiisi voi vaikuttaa ihan kaikki mikä vaikuttaa aivoihisi, sisäpuolelta tai ulkopuolelta. En keksi mitä sellainen käsite kuin vapaa tahto edes voisi tarkoittaa (uudelleen: vapaa mistä?). Varmaan joku pöpö on ollut aivoissa sillä, joka on mennyt koko jonninjoutavan sanaparin keksimään…
* Linkin park: Crawling
Viite:
Talwar, S. K., Xu, S., Hawley, E. S., Weiss, S. A., Moxon, K. A. ja Chapin, J. K. 2002: Rat navigation guided by remote control: Free animals can be ‘virtually’ trained by microstimulating key areas of their brains. Nature 417: 37-38
08.09.2018 18:43 |
Yuval Noah Harari (2015):
”Jos haluat nähdä, miten filosofia toimii käytännössä, vieraile robottirottalaboratoriossa. Robottirotta on aivan tavallinen rotta yhdellä pienellä erolla: tutkijat ovat istuttaneet elektrodeja rotan aivojen sensoriselle alueelle ja palkitsemisekeskukseen. Tällä tavoin tutkijat pystyvät ohjailemaan rottaa kaukosäätimellä. Muutaman lyhyen harjoitusjakson jälkeen tutkijat ovat onnistuneet sekä saamaan rotan kääntymään vasemmalle tai oikealle että kiipeämään ylös tikkaita, penkomaan jätetunkioita ja tekemään asioita, joita rotat eivät tavallisesti mielellään tee, kuten hyppäämään korkealta.
[…]
Eläinoikeusaktivistit ovat tuoneet julki huolensa siitä, että tällaiset kokeet tuottavat rotalle kärsimystä. Yksi johtavista robottirottien tutkijoista, New Yorkin valtionyliopiston professori Sanjiv Talwar, on kuitenkin torjunut nämä huolet väittämällä, että rotat tosiasiassa nauttivat kokeista. Rotat ”työskentelevät nautinnokseen”, Talwar selittää, ja kun elektrodit stimuloivat aivojen palkitsemiskeskusta, ”rotta tuntee olevansa nirvanassa.”
Sikäli kuin tiedämme, rotasta ei tunnu, että joku muu kontrolloisi sitä, eikä siitä myöskään tunnu, että se pakotettaisiin tekemään jotain tahtonsa vastaisesti. Kun professori Talwar painaa kaukosäätimen nappia, rotta _haluaa_ kiivetä ylös tikkaita, minkä vuoksi se kiipeää ylös tikkaita. […] Jos rotalta itseltään kysyttäisiin, se saattaisi hyvinkin vastata: ”Totta kai minulla on vapaa tahto! Katso nyt, minä haluan kääntyä vasemmalle – ja minä käännyn vasemmalle. Minä haluan kiivetä ylös tikkaita – ja minä kiipeän ylös tikkaita. Eikö se todista, että minulla on vapaa tahto?”
Homo deux: Huomisen lyhyt historia. Bazar. S. 398-399. Suom. Jaana Iso-Markku 2017