Feelmax Osma, osa 2: parannusehdotuksia

Olen saanut vähän lisää lenkkejä alle Feelmax Osmilla (edelleen lähes joka kerta vertailun vuoksi Vibram Fivefingersin jokin malli toisessa jalassa). Vähän on jo alkanut löytyä kenkiin parannusehdotuksia. Jollakin muulla kengät voivat tietysti olla paremmin oman jalan mukaiset eikä näitä muutoksia tarvita.

Ei irtopohjallista

Osmien lesti on leveä. Päkiän kohdalla on tilaa vähän liikaakin, jos jalkaterä on kapea. Minulle kävi jo niin, että pohjallinen alkoi rullautua pois varpaiden alta lenkin aikana. Ei ennusta pitkää ikää pohjalliselle ja kaikki maailman paljasjalkahörhöthän ottavat kengistä, silloin kun sellaisia käyttävät, joka tapauksessa pohjalliset ja muun turhan sälän pois; hienostelevat vielä eivätkä halua käyttää sukkiakaan. Parempi olisi tehdä kengästä sileä ja saumaton niin, ettei irtopohjallista eikä sukkia tarvita.

Paksumpi iltti ja tavalliset nauhat

Leveää lestiä voi säätää kapeammaksi kiristämällä nauhoja. Osman tapainen kevyt ja ohut rakenne antaa paljon säätövaraa. Osmassa on kevennetty painoa turhaan iltissä, ohut lärpäke lisää hiertymien riskiä. Varsinkin kun nauhoissa on muovinen pikalukkopampula. (Pampula voi myös hajota, niin kävi ennustetusti VFF Bikiloissanikin.) Oikeasti, kuka tarvitsee lenkkikengissä pikalukkoa? Huipputason triathlonkilpailussa ehkä voi olla niin kiire, että pikalukko on tarpeellinen. Mutta muuten, kyllä lenkille lähtiessä pitää olla aikaa rauhoittua sen verran, että ehtii sitoa kengännauhat.

Olen juossut 13.6.2010 alkaen satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta kaikki lenkkini Fivefingers-kengillä (joskus paljain jaloin, en ikinä tavan lenkkareilla). Suosikkimallini on Speed (jossa kas kummaa on tavalliset nauhat). Minulla alkaa vahvistua tunne, että Vibramien varvastaskut eivät ole höpsöttelyä, vaan niilläkin oma pieni merkityksensä. Feelmaxit ovat jopa ohuemmat kun Fivefingersit ja tuntuma alustaan on loistava. Silti se viimeinen oravaolo, että näillä juoksisi vaikka puunrunkoa ylös, jää ”onefingersien” kanssa ihan pikkuisen puuttumaan. Tämän huomaa kun kokeilee viisivarpaisia ja yksivarpaisia minimaalikenkiä yhtäaikaa.

Pieniä erot ketteryydessä ovat. Feelmax Osmat ovat huippukivat lenkkikengät. Jos ne osoittautuvat niin kulutuskestäviksi kuin epäilen, eivätkä leveä lesti, irtopohjallinen ja nauhoitus aiheuta isompia ongelmia, otan ne arkilenkkikengiksi ja säästän Fivefingersit naatiskeluun kivoissa maastoissa.

Vahvempivarpaisia Fivefingersejä odotellessa.

Avainsanat: ,

13 vastausta to “Feelmax Osma, osa 2: parannusehdotuksia”

 1. nopoles Says:

  Ensimmäisellä vähän pidemmällä lenkillä Feelmax Osma hiersi (sic!) – jopa sen verran että se puolentoista tunnin jälkeen se vähän haittasi. Näin ei ole ikinä käynyt VFf Speedien (jollainen oli nytkin toisessa jalassa, tosin väärennetty) tai Bikila ls:ien kanssa, VFf Kso:t ovat hiertäneet samasta kohdasta jalkaholvista kuin Feelmaxit (kappas, Kso:issa ei ole kunnon nauhoja vaan typerä tarranauha…)

 2. nopoles Says:

  Vibram Fivefingers Speed LR – kestäisivätköhän nämä kun niissä on kengurunnahkaakin… Onpahan taas jotain mitä odottaa vesi kielellä!

 3. Forestrunner Says:

  Minulla ei ole ollut mitään ongelmia Osmien kanssa, olen ollut oikein tyytyväinen sekä lestiin, että nauhoihin.

  Jos nykyiset nauhat ei tyydytä, eikö ne ole aika helppo vaihtaa tavallisiin… ei maksa kuin muutaman euron? Tai ottaa nauhat jostakin vanhasta kenkäparista.

 4. nopoles Says:

  Nauhat voi vaihtaa, totta… Pikalukkoa enemmän harmia on aiheuttanut ohut iltti. Sekään ei haittaa, jos kengät istuvat hyvin niin, ettei nauhoja tarvitse vetää hirmu kireälle. Tällaiseen ”siro 43” -malliseen jalkaan Osmat eivät istuneet eikä niistä siksi tullut suosikkijuoksukenkiäni. Käppäilyyn ulkona ja töissä Osmat ovat oikein hyvät ja Kuusaat vielä paremmat (ohuen ohuet kuin meetwurstimainos…:)

 5. Forestrunner Says:

  okey, iitistä en ole itse löytänyt ongelmaa, mutta jalkamme ja tottumuksemme on joskus niin erilaisia…

  Itse kokeilin 5fingersiä ja minun varpaat eivät sovi heidän standardimuottiin, yksi niistä on pitempi, ja hankasi niin pahasti, etten voi niitä käyttää.

  Mutta Osma sopii kuin ” naula päähän” olen tosi tyytyväinen ;-)

  Ja on minullakin noi Kuusaat arkikäytössä, myös niihin olen tyytyväinen, voisvat tosin olla ehkä vähemmän hiostavat ( materiaali on kyllä tuota verkko, joka on ilmeisesti hyvinkin hengittävää, mutta minun tapauksessa voisi hengittää enemmän)

 6. nopoles Says:

  Oisko tässä ”Vibram Onefinger”: Merrell Vapor Glove
  http://birthdayshoes.com/vapor-glove-merrell-barefoot-initial-review

 7. nopoles Says:

  Aika nopeasti meni Osmista pohja puhki; pieni pyöreä reikä kulunut varpaiden lähelle. Ei näillä niin hirveästi ole juostu, mitähän arvioisi, 300-400 km.

 8. Forestrunner Says:

  Oho! Aika outoa, että kestänyt noi vähän. Yksi kaverini on nyt (mittarin mukaan) juossut Osma 2silla jo 1940 km, ja sanoi että pohja juuri irtosi hieman liimauksesta, mutta muuten popot on mainiossa kunnossa.

  Ihan mielenkiinnosta, millainen reikä kengässä on?

  Omiani olen käyttänyt kohta vuoden, ja ainoa ”ongelma” on ollut sisäpohjallisen rypistyminen. Korjaantui kun liimasin uudestaan.

 9. nopoles Says:

  Reikä on vasemmassa kengässä etuvarpaan kohdalla (Feelmax-logon ensimmäisestä e-kirjaimesta sentin verran taaksepäin). Pohjakuvio on yksinkertaisesti kulunut sileäksi ja mennyt sitten puhki. Yhden lenkin jälkeen reikä kasvoi halkaisijaltaan puolisenttiseksi. Oikea kenkä on vastaavasta kohtaa ihan ehjä (logon ”max”-osasta vain kulunut punainen väri pois).

  • Forestrunner Says:

   Aika jännä juttu, otat ilmeisesti erilaisen askeleen eri jaloilla. Tuskin kengissä on isoa eroa vasemman tai oikean välillä? Olen kuullut että jalkaterä ”pyörähtää” joillakin ihmisillä ponnistusvaiheessa, ja siksi kenkä kuluu voimakaasti…

   • nopoles Says:

    Joo, pientä epäsymmetriaa on ollut minulla aina havaittavissa; vasen nilkka on löysempi kuin oikea. Lenkkareilla juostessa pohjat kuluivat kantapään kohdalta paljon aiemmin ja voimakkaammin kuin kengän etuosasta (olin silloin aika vahvasti kanta-astuja), mutta kuluivat silloinkin eri kohdista, vasen enemmän ulkosyrjän puolelta muistaakseni. Tuntuu kyllä, että molemmat nilkat ovat vahvistuneet minimaalikengillä juoksemisesta.

 10. nopoles Says:

  Oho, Osma menee jo versiossa 4… Päheältä näyttää ja näissä on kunnon kengännauhat!

  Osma 4

 11. nopoles Says:

  Jännää, Feelmaxin omassa kaupassa ei Osma 4:ää vielä ole, mutta Hollannissa joku jo niitä testailee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: