Varvaskengät xkcd:ssä

Uusin xkcd (-:

Tämä laittaa taas miettimään miksi ihmisen jalkaterää mahdollisimman tarkasti mukailevaa jalkinetta pidetään koomisen näköisenä? Siksikö, etteivät kengät ennenkään ole tuon näköisiä olleet, joten eivät ne nytkään voi olla…?

Mitä jos suutarien ammattitaito olisi jo kaksisataa vuotta riittänyt istuvien ja hiertämättömien varvaskenkien tekemiseen? (Lisäys: japanilaisten suutarien ammattitaito riitti silloin jo kaksivarpaisten kenkien tekemiseen.)

Mitä jos kylmään ilmastoon siirtyneet metsästäjä-keräilijät olisivat osanneet ommella jo kymmenentuhatta vuotta sitten mukavia turkis-fivefingersejä?

Mitä sanottaisiin, jos kengissä olisi aina ollut viisi varvasta (tietysti!) ja sitten joku neropatti keksisi ”kaviokengän”, jossa olisi vain yksi iso varvas?

Ihmisen jalka on kaunis, miksi piilottaa sitä enemmän kuin on pakko?

4 vastausta to “Varvaskengät xkcd:ssä”

 1. nopoles Says:

  Jos kaksivarpaiset kengät yleistyvät, Japanissa päästään sanomaan, että tämähän on ihan vanha juttu. Japanissa on ikiaikaiset perinteet kaksivarpaisille kengille, joissa ukkovarpaalle on oma paikkansa ja muille omansa: tabi sisätossuille ja jika-tabi saappaille kovempaan käyttöön ulkotöissä. Idea tabeissa on parantaa tasapainoa ja tuntumaa alustaan, kuulostaa tutulta… Nyt tabikengät ovat Japanissa retroa ja tekevät uutta tulemista, muissakin väreissä kuin perinteisen mustina…

  Juoksuversioita tabikengistä kehitettiin ainakin 1950-luvulla, kun japanilaiset alkoivat innostua kansainvälisistä maratonkilpailuista.

  split toe shoes - Boston marathon 1951

  Ei uutta nousevan auringon alla: Shigeki Tanaka voittaa Bostonin maratonin 1951 jaloissaan kaksivarpaiset tabitossut. (Kuva: runningpast.com)

 2. nopoles Says:

  Juoksemiseen tarkoitettujen tabi-kenkien uusi tuleminen? Nämä eivät näytä zero dropeilta, mutta eiköhän pian sellaisiakin: Japonista Lafeet Zipang.

  Veikkaan, että Japanista aletaan puskea markkinoille (mutantti-) ninjakenkiä kohta oikein ryminällä.

 3. nopoles Says:

  Testasin vuosi sitten Zemejä, mutta kun eivät sopineet niin eivät sopineet. Zemgear Cinch on kiinnostava uusi malli, koska se on enemmän kenkä ja vähemmän sukka kuin originaali ja siinä on nauhat (testasin originaaleja round toe -mallisina, nyt kiinnostaisivat ”ninja”-malliset). Tiedä sitten toimisivatko juoksukenkinä.

 4. nopoles Says:

  Viikon mietelause: yksivarpaiset kengät ovat suutarien ammattitaidottomuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: