Teräsmieskengät: testissä Feelmax Vasko

Onkohan tämä maailman ensimmäinen testi Feelmax Vaskoista? Jos ei, niin ehkä tämä on maailman ensimmäinen testi, jossa on käytetty kahdeksaa ohutpohjaista kengänläpsykkää samalla lenkillä… Vaskot tuntuivat sen verran erilaisilta kuin muut kenkäni, etten tiennyt mihin niitä pitäisi verrata, joten vertasin niitä sitten vähän kaikkiin. Ensimmäisessä testissä oli  sopivat olosuhteet talviominaisuuksienkin testaamiseen: pieni pakkanen, hiukan lunta paikka paikoin ja siellä täällä silkkaa jäätäkin.


Vasko vs. Vibram Fivefingers Bikila Ls

Eivät huonot kengät nämä Vaskot, eivät ollenkaan. Toisessa jalassa oli ihka oikea Fivefingers, eikä ollenkaan tuntunut siltä, että jalat olisivat ihan eri paria. Ei paljasjalkatuntuma yhtä hieno ole, mutta ihan kelpo minimaalikengät Vaskot ovat (eivät mitkään lenkkarit). Vaskot toimivat juostessa paremmin kuin ensimmäiset kääntelyt ja vääntelyt käsissä ja käppäilyt sisätiloissa antoivat odottaa. Vaskot ovat varvaskenkiä lämpimämmät, vaan eipä selkeä pienen pakkasen talvikeli Fivefingerseilläkään ongelma ole. Pito jäällä oli Vaskoissa samaa luokkaa (vähän turhaan kuuluisan) Vibram-pohjan kanssa. Fivefingersien kanssa oli silti varmempi olo paremman alustatuntuman takia. Asvaltilla Vaskoista kuului klomps, Fivefingerseistä vieno suih. (oikean jalan Bikila Ls sai edustaa tässä testissä yksin Fivefingersejä, koska kaikki muut olen saanut jo hajalle.)


Vasko vs. Saucony Hattori

Yllättävän samanlainen juoksutuntuma näissä kahdessa, vaikka Sauconyissä on erilainen, tasaisesti vähän jäykempi pohjaratkaisu. Yllättäen myös Sauconyt pitivät jäisillä paikoilla paremmin kuin Vaskot. Paljasjalkatuntuma oli Vaskoissa hivenen parempi, mutta ne tuntuivat kömpelömmiltä varmaankin johtuen kengän leveydestä, oma jalkani on kapea. Vasko klompsahteli äänekkäämmin asvaltilla.


Vasko vs. Feelmax Kuusaa

Eiväthän Kuusaiden pohjat oikein juoksemista kestä, mutta otin ne mukaan testiin ihan vaan, että muistaisin, että on olemassa ”paljasjalkakenkiä” ja sitten on sellaisia kenkiä, joiden kanssa oikeasti muistaa miltä tuntuu mennä viipottaa, kun niitä kenkiä oikeasti ei ole ollenkaan. Ainoa kerta tässä testissä, kun jaloissa olevat kengät tuntuivat olevan ihan eri paria.


Feelmax Kuuva vs. Vasko

Kuuvat ilman varsia olisivat minusta paremmat juoksukengät kuin Vaskot. Kuuvat ovat notkeammat kärkiosasta ja paljasjalkafiilis on askelen loppuvaiheessa varmaankin siksi parempi. Pito Kuuvissa ei tosin taida olla niin hyvä kuin alunperin arvelin, molemmat kengät lipsahtelivat askelen loppuvaiheessa jäällä juostessa, mutta Kuuvat lipsahtelivat enemmän. Olosuhteet olivat kyllä erilaiset Kuuvia testatessa, nyt pakkasta ja jäätä, silloin tiiviiksi tallautunutta lunta ja lämpötila plussan puolella.


Feelmax Osma 2 vs. Vasko

Tästä opimme, että pohjan paksuus ei kerro kaikkea. Osmassa ja Vaskossa on molemmissa valmistajan mukaan 2.5 millimetriä paksu pohja, mutta juoksutuntuma kengillä on hyvin erilainen. Vasko on ”enemmän kenkämäinen”. Päällinen ei ole sukkamaisesti jalkaa myötäilevä, vaan nahkavahvikkeilla kohotettu. Varvasosan korkeiden vahvikkeiden on kaiketi tarkoitus suojata jalkaa, mutta en oikein tiedä, että miltä, koska Vasko ei kaiketi ole varsinaiseksi maastokengäksi tarkoitettu päätellen sen maltillisesta pohjakuviosta. Vahvikkeet tekevät kengästä vähemmän notkean varpaiden kohdalta. Osma oli jäällä liukkaampi kuin Vasko, mutta parempi paljasjalkatuntuma kompensoi tilannetta Osman eduksi. Osma on vilpoisampi kenkä kuin Vasko. Vaskon päällinen on aika paksu, pehmeä ja halaa jalkaa mukavan tuntuisesti. Alan aavistaa missä oloissa Vasko on ihan paras minimalistinen kenkä: sitten kun on tosi, tosi, tosi kylmä. Sitä odotellessa… (Huomaa: testissä oli Osman vanha versio, uuteen Osma 3:een on tulossa sama pohjaratkaisu kuin Vaskossa on.)


Vivobarefoot Breatho Trail vs. Vasko

Kiinnostavaa, että kahden näin erilaisen kengän juoksutuntuma oli hyvin samanlainen. Sokkotestissä en ehkä huomaisi muuta eroa kuin Vaskon superleveän ja -korkean varpaidenheiluttelutilan. Breatho Trail on oikea maastojuoksukenkä, mutta ei selvästikään oikea kenkä oikeaan talveen, jäällä Breatho Trail piti huonommin kuin Vasko. Lumeen Breatho Trailin nappulat purivat kyllä, mutta lumella Vaskokin piti aivan hyvin.


New Balance Minimus Zero Road vs. Vasko

Erottaisi nämäkin kengät sokkotestissä. Vasko on Minimusta minimaalisempi. Minimus Zero Roadissa on iskunvaimennusta enemmän kuin muissa testin kengissä ja ne tuntuvatkin pehmeiltä. Jos olet kovassa kunnossa, Minimus Zero Roadin tapainen kenkä on ehkä fiksumpi valinta vaikka maratonin  kilpakengäksi. Harjoitteluun Feelmaxin tapaiset kengät ovat minusta hauskempia ja suosittelisin niitä kaikille. Sille, joka on juuri aloittelemassa paljasjalkailuharrastusta suosittelisin ainakin alkuun Vaskojakin notkeampia kenkiä. Paljaat jalat olisi vielä parempi tapa aloittaa, mutta ne eivät ole näin Suomen marraskuussa oikein optio. Minimus Zero Road on ihan kesäkenkä, mutta yllättäen piti jäällä samantasoisesti kuin Vasko.

Lisäys: pitää kai mainita, etten ostanut kenkiä normaaliin hintaan, vaan sain ne testikäyttöön hyvällä alennuksella (noin 50%); sellainenhan voi aina vaikuttaa arvosteluun vaikka kuinka yrittäisi ettei vaikuta – tai juuri siksi.

Avainsanat: ,

8 vastausta to “Teräsmieskengät: testissä Feelmax Vasko”

 1. juha Says:

  Mites tuo Vaskon leveys, onko leveämmät kuin kuusaat tai osma2:t? Kuusaita olen siis testannut ja ne oli mun jalkaan liian kapeat..

 2. nopoles Says:

  Leveiltä tuntuvat, mutta arviointia vaikeuttaa, että Vaskoni ovat kokoa isommat kuin Kuusaat ja Osmat. Kuusaissa varsinkaan ei haittaa, että varpaat ovat ihan kiinni kärjessä, koska päällinen on ihan sukka, Osmat ovat vähän nippa nappa etteivät paina varpaasta, Vaskoissa kokoa isompi oli varmasti hyvä valinta. Varpailla on Vaskoissa kyllä tilaa kuin kirkon kupolissa. Näin kapeaan jalkaan Vaskot piti nauhoittaa niin tiukkaan, että oli vähän ongelma, että mihin sen nauhan pään lykkää, niin että on leveyttä reilusti muuallakin kengässä kuin kärjessä.

 3. satunnainenjuoksija Says:

  Itse olen käyttänyt Vaskoja pääosin loskaisella ja lumisella alustalla. Tuntuu kyllä parhaimmille barefoot-jalkineille, joita talvella/kylmällä olen käyttänyt. Päällinen hylkii vettä eikä lumella jalat pääse kastumaan. Pito on riittävä.

 4. nopoles Says:

  Juu, hyvät pakkaskelin kengät. Toistaiseksi ei ole ollut vielä niin kylmä, etteikö vielä ketterämmillä Osmilla tai Fivefingerseillä (jos olisi ehjiä sellaisia) olisi hyvin pärjännyt lenkeillä. Vaskoista on tullut minulla vähän arkikengät, ne ovat mukavat ja lämpimät ja helppo sujauttaa jalkaan ulos lähtiessä (helpompi kuin Kuuvat). Eri asia on sitten, etten tiedä haluaisinko arkikenkien olevan sinipunakeltaiset.

  Loskakelillä kelillä en ole Vaskoja testannut, sellaista ei ole vielä oikein ollut tänä talvena meillä päin. (En ole erityisesti kaivannutkaan). Voisin kuvitella, että loska voisi olla kovan pakkasen lisäksi Vaskojen ominta aluetta.

 5. nopoles Says:

  Google translation:

  Superman Shoes: test Feelmax Vasko
  Is this the world’s first test Feelmax Vaskoista? If not, then maybe this is the world’s first test, which has been used in eight thin-based kengänläpsykkää while jogging … Vaskot seemed so much different from other shoe, I did not know what they should be compared, so I compared them a bit in all of them. In the first test was suitable conditions talviominaisuuksienkin testing: a small river, a little bit of snow in some places, and here and there a sheer jäätäkin.

  Vasko vs. Vibram FiveFingers Bikila Ls

  Not bad shoes Vaskot such, not at all. In the second leg of our very right FiveFingers, and not at all felt that your feet are completely different pairs. Not a homegrown feel of a fine is not, but it’s pretty decent with minimal shoes are Vaskot (sneakers are not any). Vaskot function better than the first when running and turning the hands of twist and the indoor käppäilyt made to wait. Vaskot toe shoes are warmer, But no clear a small cold winter weather FiveFingers is no problem. Vaskoissa grip on ice was similar (a little famous for nothing) Vibram sole. With FiveFingers was still feeling more confident because of a better feel for the platform. Asphalt Vaskoista was Klomps, FiveFingers gentle spray. (Right leg Bikila Ls were represented in this test alone FiveFingers, because all the other I’ve already broken.)

  Vasko vs. Saucony Hattori

  Surprisingly similar to linear feel of the two, even though Saucony is different, even a bit stiffer layout. Surprisingly, Saucony held on icy places better than Vaskot. Barefoot Vaskoissa The feel was a little bit better, but they seemed clumsy probably due to the width of the shoe, my feet are narrow. Vasko klompsahteli louder asphalt.

  Vasko vs. Feelmax Kuusaa

  After all, Kuusaiden bottom right to run stand, but I took them in the test pretty but that I would remember that there is a ”bare foot shoes” and then there are the shoes with which really remember what it feels like to go to yaw, when the shoes really is not at all. The only time in this test, when the feet are shoes seemed to be quite a different pair.

  Feelmax Kuuva vs. Vasko

  Kuuvat without arms would be better to me than running shoes Vaskot. Kuuvat are more elastic and the end part of the barefoot feeling is one step at the end will be better. Keeping Kuuvissa not, however, seem to be as good as originally thought , both shoes lipsahtelivat step on the ice when running at the end, but Kuuvat lipsahtelivat more. The conditions were really different Kuuvia when testing, now frost and ice, then tight tallautunutta snow and the temperature is above freezing.

  Feelmax Osma 2 vs. Vasko

  We learn from this that the thickness of the base does not tell the whole story. Osmassa and Vaskossa is both the manufacturer of the 2.5 mm thick bottom, but the feel of running shoes is very different. Vasko is ”more kenkämäinen”. Upper sock-like feet are not tapered, but the raised leather reinforcements. Part-toe high reinforcement is probably intended to protect the feet, but I do not really know what that because Vasko is probably not intended as a full maastokengäksi judging by its moderate base pattern. Reinforcements make the shoe less supple toes point. Osma was more slippery than ice Vasko, but a better feel of barefoot compensates Osman’s favor. Osma is a cooling shoe as Vasko. Vasko cover is quite thick, soft and hug feet comfy. Alan foresee the circumstances in which Vasko is just the best minimalist shoe: When you are really, really, really cold. Until then … (Note: the test was Osman old version, the new Osma 3 is coming to the same layout as the Vaskossa is.)

  Vivobarefoot Breatho Trail vs. Vasko

  Interestingly, the two saw a different feel for the running shoe was very similar. A blind test I might not notice the difference other than Vasko, super-wide and high-varpaidenheiluttelutilan. Breatho Trail is the right trail running shoe, but is clearly not the right shoe to the right for winter, ice Breatho Trail was worse than Vasko. Trail in the snow Breatho pieces were biting, yes, but the snow was Vaskokin very well.

  New Balance Minimus Zero Road vs. Vasko

  To distinguish even these shoes only given a. Vasko is a Mini Black minimally more. Minimus Zero Road has more shock absorption than in the other test shoes and they have a soft feel. If you’re in tough shape, Minimus Zero Road mannered shoe might be the smarter choice even though the marathon kilpakengäksi. Feel like Max’s training shoes are more fun to me, and I would recommend them to anyone. For those who are just getting started paljasjalkailuharrastusta I would recommend at least a top Vaskojakin more flexible shoes. Bare feet would be an even better way to start, but they are not so Finland in November right option. Minimus Zero Road is a lovely summer shoe, but, surprisingly, was on the ice the same level as Vasko.

  Addition: guess I mention that I bought shoes for the standard price, but I got them at a good discount on the test (about 50%); such can not always affect the evaluation even though how hard you try not to affect – or just because.

 6. Tiina Thomason Says:

  Saisko noita Vivobarefooteja testiin? Vaikka näitä The One:ja
  http://brandstore.fi/tuoteinfo-526-Vivobarefoot-SS13-One-TC-Lady-White-Orange-One-TC-Lady-White—Orange.html

 7. nopoles Says:

  Oijoi, hyvän näköiset kengät. Kiitos vinkistä. Ei ole tainnut kukaan olla vielä tehnyt noista SS13 Oneista review’takaan. Harkintaan ehdottomasti, Vivobarefootit eivät kyllä ole ihan niitä halvimpia paljasjalkakenkiä… Breatho Trail maastokenkä on toistaiseksi ainoa Vivobarefoot mitä olen testannut ja niistä tykkäsin.

 8. nopoles Says:

  Feelmax Vasko 2: http://birthdayshoes.com/review-feelmax-vasko-2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: