Onefinger, twofingers, fivefingers

Ehkä hyvä yhteenveto kaikista tämän blogin kenkätesteistä olisi, että mitä kenkiä huomaan oikeasti käyttäväni eri olosuhteissa:

Optimiolot, itä-afrikkalainen savanni tai jos sellaista ei ole lähellä esimerkiksi puhdas lämmin asvaltti tai tiivis lämmin hiekka: ei kenkiä.

Kävely sisällä tai nätillä ilmalla ulkona: Feelmax Kuusaa.

Kävely ulkona märällä tai kylmällä: Feelmax Kuuva.

Juoksulenkit: Fivefingers, Speed tai joku muu malli, tai koska Fivefingersit ovat kaikki hajalla niin paremman puutteessa Feelmax Osma.

Juoksukilpailut: Fivefingers, Speed tai joku muu malli, paikataan jos on rikki tai ostetaan uudet jos on rahaa. Jos olisin kovassa kunnossa, käyttäisin ehkä New Balance Minimusta iskunvaimennuksen ja nopeuden vuoksi, nyt en käytä vaimennettuja kenkiä mihinkään.

Suunnistus tai jostain muusta syystä joutuminen umpimetsään: Vivobarefoot Breatho Trail (Inov-8 Baregrip 200 houkuttaisi kokeilla, mutta kalliiksi tulisivat kilometrit niillä, kun nyt olen viime aikona juossut metsässä suunnilleen kerran kahdessa vuodessa Jukolassa).

Juoksu märällä kelillä: Fivefingerseillä mennään, oikein hyvää mallia ei ole löytynyt tähän (onkohan Lontra Ls:stä mihinkään?)

Juoksu pakkasella: Fivefingerseillä on menty, kovalla pakkasella tarvitsisi joskus lämpimämpää töppöstä, ehkä ensi kerralla kun lähden uuden vuoden tienoilla lappiin pakkaan mukaan (suksien lisäksi tietysti) Feelmax Vaskot.

Viisivarpaisten kenkien varvastaskut eivät ole turhat, niistä tulee se viimeinen hieno silaus ja ketteryys juoksuaskeleeseen. Yksivarpaiset kengät ovat yhtä kivat vasta kun ne ovat niin ohuet, etteivät enää kestä juoksemista (Kuusaa). Myöskin paljasjalkatuntuma voi ihan ohutpohjaisissa kengissä olla liiankin hyvä esimerkiksi silloin kun tielle on levitetty avokätisesti teräväsärmäistä soramursketta.

Fivefingersien pulma minulla on vain, että varvastaskujen kangas ei kestä: pari kuukautta laiskaa lenkkeilyä ja ne ovat puhki.

Kaksivarpainen kenkä voisi olla hyvä kompromissi. Uusi kenkämerkki B2R näyttää lupaavalta sellaiselta. Nopeimmat bloggaajat ovat ehtineet jo saada Born 2 Run -kengät käsiinsä (ja jalkoihinsa) ja pukanneet heti ulos juttua ja youtubevideota.

Onpahan taas jotain mitä odottaa vesi kielellä…

Lisäys 25.11.2012:

”Fourfingersit” ovat näköjään myös olemassa, mutta… kirjoitin ensin tähän, että threefingersejä ei ole vielä keksitty, vaan onpas.

3 vastausta to “Onefinger, twofingers, fivefingers”

 1. nopoles Says:

  Fourfingersien nimi on Fila Skele Toes. Kaksi pienintä varvasta ovat niissä samassa lokerossa. Olisi varmaan monelle jalalle hyvä ratkaisu.

  Kaksi asiaa Filoissa on pielessä: 1) ne eivät muistuta tarpeeksi Fivefingersejä ja 2) ne muistuttavat liikaa Fivefingersejä…

  Filat eivät muistuta tarpeeksi Fivefingersejä pohjansa osalta, pohja on perinteisempi, jäykempi ja kankeampi; minimalistit eivät tykkää.

  Filat muistuttavat liikaa Fivefingersejä siinä mielessä, että firma on saanut kimpuunsa armeijan Fivefingersin lakimiehiä: varvaspatentteja on loukattu! (Patentit eivät ole arkijärjen hommaa niin kuin vanha kolmen raidan patentointi osoittaa.)

  Threefingers on ainoa vaihtoehto mitä ei vielä ole keksitty (siitä vaan keksimään!). Tai on, mutta se tosiaan on threefingers eikä threetoes; minullakin on hiihtohanskoja (-rukkasia?), missä peukalolla on oma lokeronsa ja muille sormille yhteensä kaksi lokeroa. Korjaus: on kolmivarpainenkin keksitty.

  sorkkahanskat

 2. nopoles Says:

  Korjataan, on ne threefingersitkin (threetoesit siis) näemmä jo keksitty: Bodyglove 3T Barefoot. Toisin kuin skeletoesit nämä vaikuttavat hyviltä minimaalikengiltä, vaikkakin vähän vedessä läträämiseen suunnatuilta (pohjassa on reikiä). Vaikea kyllä keksiä, miksi varpaiden jaottelu kolmeen lokeroon pitäisi tehdä juuri näin. Kohtuuhintaiset!

 3. nopoles Says:

  Sixth finger… apuvarvas avaruuskenkiin. Patentti haettu.

  Avaruuskengät

  http://edwardhowell.blogspot.fi/2011/10/augmented-prehensile-extrusion-shoes.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: