BÅ? Mikäs sivu tämä on?

Kirjoitettu tammikuussa 2006. Editoitu useita kertoja, viimeksi helmikuussa 2011.

Vastaisku sauvakävelylle*: suksihiihtely eli suksihiihto

Suksihiihto on vauhdin hurmaa ilman hankalia kepukoita käsissä. Tyyli ei ole vapaa, vaan luistelu-**. Huvin vuoksi mennään, ei tekniikan.

Sopii tänne kirjoittaa myös jostain ihan muusta; kuka sitä sauvoittahiihtoa aina jaksaisi miettiä; niin merkittävä aihe kuin se onkin; ainakaan silloin ei jaksaisi, kun on lämmintä; niin kuin ”kesällä joskus ja sisällä”.

* Ei vaiskaan, sauvakävely on oikein hyvä ja terveellinen laji (kirjoitan varmuuden vuoksi, etteivät sauvakävelijät kamppaa, kun viipotan vierestä pelkillä suksilla). Sauvakävely ilman sauvoja puolestaan on maailman hienoin laji – sillä edellytyksellä, että ei kävellä vaan juostaan…

** Tai no, saa sitä vapaasti (heh) yrittää perinteistäkin ilman sauvoja. Luulisin, että siitä touhusta on vaikea saada sen kummempia kicksejä tai kecksejä.

-Nopoles

Päivitys 2.6.2011:

Pullakengissä pullajalat eli
no poles goes no soles

Tänne blogiin on kehkeytynyt niin vahvasti toinen teema, että sille voisi melkein perustaa oman blogin (Jalkajuoksentelua…) Annan kuitenkin juttujen olla täällä, koska idea on sama: jos jokin on kivaa, niin sitten sitä tekee, ja jos kyse on urheilusta, niin se on hyvä.

Jos (melkein) paljasjalkajuoksu olisi tylsää, en välittäisi sen ”terveellisyydestä”, ”luonnollisuudesta” tai edes sitä puoltavista vertaisarvioiduista tieteellisistä julkaisuista (Bramble ja Lieberman 2004, Lieberman ym. 2010). Mutta kun se on kivaa – pirun paljon kivampaa kuin juoksu pehmustetuilla lenkkareilla – ja sekin oli sentään parhaimmillaan ihan parhautta…

Viitteet:

Bramble, D. M. ja Lieberman, D. E. 2004: Endurance running and the evolution of Homo. Nature 432: 345-352.

Lieberman, D. E., Venkadesan, M., Werbel, W. A., Daoud, A. I., D’Andrea, S., Davis, I. S., Mang’Eni, R. O. ja Pitsiladis, Y. 2010: Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners. Nature 463: 531-535.

5 vastausta to “BÅ? Mikäs sivu tämä on?”

 1. nopoles Says:

  Älkää luottako minuun näissä (melkein) paljasjalkajutuissa; olen sen verran hurahtanut lajiin, että vaikka Nature-juttuja alkaisi pukata iskunvaimennettujen ja tuettujen lenkkikenkien erinomaisuudesta, en enää uskoisi niitä (vielä ei ole pukannut…) Törmäsin juuri blogiin (Läski liikkuu)*, jossa on enemmän tervettä kriittisyyttä. Muutenkin asiallinen blogi, faktat ovat kohdallaan ja mikä tärkeintä hauskuus – juoksemisen yleensä ja paljasjalkajuoksun erityisesti – tulee hienosti esiin.

  Ainakaan ei kannata tehdä niin kuin minä tein, että kerrasta poikki. Ensimmäisen kevytkenkälenkin (Vibram) jälkeen yli vuosi sitten en ole enää tavallisia lenkkareita jalkaan laittanut. Ongelmia ei ole tullut, mutta se on luultavasti pelkkää tuuria – ja sitä että on vaikea saada rasitusvammoja, jos ei oikein rasita itseään. Nyt on vähän tiukempi isku päällä, saa nähdä kuinka käy. Luulen, että ainakin rasitusvammat ovat erityyppisiä ohutpohjaisilla kuin pehmustetuilla kengillä, akillesjännettä esimerkiksi on vaikea saada vaivaamaan, kun jänne pääsee toimimaan niin kuin pitää, eikä saa iskua omituisessa vaiheessa kantapään tömähtäessä maahan.

  *Edit: Läski liikkuu on poistunut. Kirjoittajan uusi blogi on ultratrailhead.com

 2. nopoles Says:

  Sitaatti Keniasta:

  Mäkisillä metsäpoluilla juokseminen taitaa olla kuitenkin edelleen yksi niistä täkäläisten läpimurtonsakin tehneiden menestyksen salaisuuksista. Tehokkaampaa ja taloudellisempaa askellusta hakeakseni olen palaillut hiukan myös juurille juoksemalla maastossa likimain paljain jaloin FiveFingerseillä. Joku päivä polulla vastaan tullut alle 2:05 maratoonari riisuikin kohdattaessa maailmanreissuilta mukaan tarttuneet kuulokkeet ja aurinkolasit ja totesi: ”Yeah man, I just love your shoes. You have found THE THING”.

  Ehkä kenialainen on hassuttanut mzungua ja hihittänyt tämän kengille jälkeenpäin – Keniassa harrastetaan paljasjalkajuoksua yleensä paljain jaloin… Mutta olisihan mahtavaa, jos joku juoksisi maratonin 2.05 Fivefingersit jalassa. Minimaalisten kenkien isoin uskottavuusongelma on, että kukaan ei niillä tietääkseni ole juossut lähimainkaan noin kovaa, liekö edes 2.20:ta alitettu?

  Lähde: Taanila, V. – Hevoskuurin Kenian kirjeenvaihtaja

 3. nopoles Says:

  Minimaalikenkien suurin uskottavuusongelma on, että kukaan ei juokse niillä kovaa.

  Huhu kertoo, että Fivefingerseillä on juostu ratakymppi 28.13. Hyvä aika tietysti, mutta ihan paljain jaloin on juostu radalla monet kerrat vielä parempia aikoja. Erityisesti estejuoksussa on nähty monta kertaa kenialaisia kavereita kahdeksan minuuttia hipovissa kyydeissä ja MM-hopeaakin on voitettu paljain jaloin. Piikkareita on pudonnut kesken matkan eikä sekään ole tuntunut menoa haittaavan.

  Radalla iskunvaimennuksen voi ajatella tulevan radasta.

  Mutta asvaltti, miksei kukaan ole juossut kovaa maratonia Fivefingerseissä? Tai miksi hiukan iskunvaimennetut, mutta tasapohjaiset zero drop -kilpakengät eivät ole jo kaikkien maratonhuippujen käytössä?

  Abebe Bikila juoksi 2.15 paljain jaloin ja 2.12 voimistelutossuilla (varmaan zero dropit…) Onko edes näitä aikoja rikottu? Jos on, niin mitkä ovat paljasjaloin ja tasapohjaisilla kengillä juostujen maratonien maailmanennätykset?

 4. nopoles Says:

  Kun kuolen
  kenkäni sä saat
  ne mustat ja kuluneet talvisaapikkaat.

  Sillä taivaassa
  taivaan talossa
  ei siellä pompita kengät jaloissa.

  Kun kuolen
  kenkäni sä saat.

  (”Ne rupiset kävelykengät…”)

  SIG 1986: Kävelemään

 5. nopoles Says:

  ”Siellä me kellisimme paahteessa rannalla tai joisimme simaa rhododenronien varjossa, eikä kenenkään tarvitsisi olla tässä synkässä ja kylmässä maassa sohjon keskellä rykimässä. Kyllä on kamalaa tämä. Paitsi kesällä joskus, ja sisällä.”

  -Markus Kajo 1989: Kettusen kirja, s. 22

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: