FiveFingers SeeYa Ls

Paketissa Vibram Fivefingers Seeya Ls

Näin sievässä paketissa SeeYat tulivat. Sama loota olisi kätevä vaikka viinipullolle. Odotukseni kenkien suhteen olivat korkealla.

Tilasin SeeYat sini-musta-harmaina. Nämä kengät ovat minusta ihan tarpeeksi räväkän näköiset näin vähän hillitymmilläkin väreillä. Vaihtoehto olisi ollut sellainen oranssi-viher-kelta-vaaleanpuna-harmaa. No, kyllä senkin väriset asiallisilta näyttävät, jos ne ovat oikein kuraiset

”Tosi minimaaliset Fivefingersit, näiden täytyy olla hyvät!” Jalkaan laittamisessa oli hiukan tavallista enemmän ähräämistä, kun kenkien päällinenkin on ohuen ohut lärpsykkä. Vaan sehän on pikku juttu.

Inov-8 Bare-X 180 vs. Vibram FiveFingers SeeYa LsVibram FiveFingers SeeYa Ls vs. Speed
Kuva: testipareja (tai -parittomia)

Mutta… Pettymysten pettymys! Kirous ja kuolema! Uudet kenkäni hiersivät! Ei uusien kenkien kuulu hiertää. Eikä vanhojenkaan.

Piti oikein miettiä ja tutkia, että miten ihmeessä näin olemattomat kengät voivat hiertää. Pohja on SeeYoissa hyvin samanlainen kuin vaikka Speedeissä. Speedejä minulla on nyt kolmas pari menossa (tai neljäs, jos väärennöskin lasketaan). Speedit (aidot) ovat hiertäneet tasan kerran. Se tapahtui piikin* kilpailussa vesisateessa, kun kengät olivat valmiiksi kuraiset ja huonosti (=ei yhtään) hoidetut.

Blister - Vibram FiveFingers SeeYa LsVibram FiveFingers SeeYa Ls - Blister
Kuva: molemmat kengät hiersivät samoista kohdista – kahdesta pisteestä, missä pohjan muovi kohtaa kengän päällisen. En päästänyt hiertymiä tämän pahemmiksi. En ole niin innokas testaaja.

Pähkäilyn tulos: ainoa aikaisempi Fivefingers-malli, minkä kanssa minulla on ollut mitään hiertämisongelmia on KSO. Syytin silloin pulmia tarranauhoista. Taisin syyttää väärää asiaa. SeeYojen nauhat ovat perinteiset ja oikein asialliset, mutta ne eivät auttaneet mitään. Mitä paremmin nauhat sitoi kiinni, sitä enemmän kengät hiersivät. Hiertäminen oli pienimmillään kun kengät olivat niin löysällä, että kantapää jo vähän hölskyi.

Hiertämisen selitys lienee siinä, että SeeYat eivät toimi näin kapeissa jaloissa. Kengän päällinen on ohut, mutta ei saumaton. Pohjan muovin ja päällikankaan välillä on sauma. Jos jalka olisi leveämpi, sauma jäisi turvallisesti jalkaholvin alle. Mutta kapeassa jalassa saumat tulevat ihoon kiinni. Sitä tiukemmin, mitä tiukemmin nauhat sitoo kiinni. Speedeissä samaa ongelmaa ei ole, koska niissä päällinen pysyy jämäkämmin muodossa.

Kengän pohjan sopii olla tosi minimaalinen, mutta päällisen ei välttämättä tarttisi…

Juoksutuntuma SeeYoissa oli loistava, mutta oliko se sitten parempi kuin Speedeissä, en oikein pysty sanomaan, hiertävät kohdat veivät liikaa huomita. Viimeistään puolen tunnin kohdalla oli aina pakko ottaa SeeYa pois jalasta. (Sitten kun toinen jalka oli paljas ja toisessa kenkä, huomasi että paljain jaloin on sentään aika eri fiilis kuin millään fivefingersillä. Jos vain maasto salli, niin pakko oli ottaa se toinenkin kenkä jalasta, kun se alkoi tuntua oudon kömpelöltä.)

Mitähän näillä kengillä nyt tekisi, kun ei niistä taida lenkkikengiksi olla. Eikä nopeasti jalkaan solautettaviksi kävelykengiksi, kun ei näitä solauteta jalkaan nopeasti. Vesilinnut, varokaa!?

* Ai että ”mikä ihmeen piikki?” Se on 25 kilometrin juoksu tietysti. Eikö teidän isoisänne kertoillut teille piikin kisoista? Minun kertoi. Veikko Valtterin mielestä maraton oli turhan pitkä matka, mutta piikki oli juuri sopiva. Olen samaa mieltä, vaikka toisaalta maratonin viehätys on siinä, että se on sopivasti liian pitkä (plus että esimerkiksi nesteen saannin merkitys ymmärretään paremmin kuin isoisän aikaan). Oma suosikkimatkani on ehkä 30 km. Puolimaratonit ovat vähän liikaa pikajuoksua, pidin puolimaratoneja vähän pilipalimatkoina, joilla ei ollut mitään virkaa. Liian kovia ja raastavia hyviksi harjoituksiksi, mutta liian lyhyitä, että pääsisi pitkän matkan tunnelmiin. (Nykyisin on jopa ”neljännesmaratoneja”. Ne on varmaan keksitty, että reilu kymppi saataisiin kuulostamaan hienolta maallikoiden korvissa.)

5 vastausta to “FiveFingers SeeYa Ls”

 1. juha Says:

  Tohon hiertämisongelmaan saattas toimia jos nauhottas kengät hieman eri tavalla. Esim. jätät kengän kärkipäästä 1 – 2 nauhanreikäparia tyhjäksi, jolloin voit kiristää kengän vähän ylempää niin että se pysyy hyvin paikoillaan, mutta ei paina tuota saumakohtaa jalkaa vasten. Kengät voi nauhoittaa myös epäsymmetrisesti, siis siten että nauhanreikäparissa on toisella puolella nauha ja toisella puolella ei, niin saa vähän eri paikoista kenkää kiristeltyä. Tossa ois sellasesta esimerkkiä:
  http://www.barefootjosh.com/?p=3429

  Saattas muuten nuo höyryhanskat olla sun jalkaan pätevät, kun mulle ne on liian kapeat. Normaalisti vihaan merrellin kenkiä (koska jokaikinen kokeilemani on ollut mulle ihan surkea), mutta ehkä ne tällaiseen erikoistapaukseen, kapeajalkaiselle paljasjalkailijalle, ois just hyvät. ;)

 2. nopoles Says:

  Hei kiitos vihjeestä! Kokeilen erilaista nauhoitusta. Olisihan se kiva, että uusia kenkiään voisi käyttää…

  ”Höyryhanska” :-) Merrellit ovat jääneet minulla kauppaan, kun en ole sovitellessa tykännyt. Vapor Glove on kyllä kiinnostava malli, pitäisi vaan päästä sovittamaan, että tietäisi uskaltaako ostaa.

 3. nopoles Says:

  Tilasin ensimmäiset Merrellini – Vapor Glovet (Scandinavian Outdoors 69 e + 4,90 e). Kotona tassutellessa tuntuivat erinomaisilta, nauhoilla sai istumaan eikä mitään ilmeistä ongelmakohtaa huomannut. Mutta varpaiden edessä oli liikaa tilaa – puolta numeroa pienempi olisi varmaan parempi (nämä olivat 44½ / 10½ US). Netti näytti, että vielä olisi pienempää jäljellä, kun kyselin vaihtoa, mutta niinpä ehti se viimeinen 44 -parikin mennä.

  Merrellit takaisin S-marketin postilokruun ja suunnitelma B.

  Vivobarefooteja katselin taas, kun Breatho Trailit ovat olleet minulle niin älytömän hyvät. Hirmu kalliita, hirmu kalliita, ovathan Vivot laadukkaita ja kestäviä, mutta silti. Jos siedettävä tarjous jostain löytyi, koot olivat loppu.

  Lopulta löysin Vivon Evot – originaalit vuodelta 2010! Eipä tuo haittaa, kun eivät ne taida malliuudistuksissa olla paljon muuttuneet. Älyttömän tyylikkään väriset sitäpaitsi nämä vanhat: valkoiset punaisilla koristeilla. Amazonin kautta joltain Galaxy Sportsilta EUR 69,81 + EUR 8.50. Vuonna 2010 nämä maksoivat $160.

  Merrell Vapor-Glove vs. Vivobarefoot Breatho Trail merrell Vapor Glove vs. Mizuno Wave Evo LevitasInov-8 Bare-X 180 vs. Merrell Vapor Glove
  Kuivavertailua Merrell Vapor Glove pareinaan Vivobarefoot Breatho Trail, Mizuno Evo Levitas ja Inov-9 Bare-X 180. Ei oikein voinut mennä ulos juoksemaan, kun Merrellit piti palauttaa. Näkee tuosta, että Inoveissa on varpaille selvästi vähemmän elintilaa kengän ulkosyrjällä kuin noissa muissa kengissä.

 4. nopoles Says:

  Oikeastaan kenkä mistä nyt kaikista eniten haaveilen on Fivefingers Spyridon MR. Uudessa MR-mallissa ei ole typerää kiiltomaalia päällä, mikä ei kestäisi ilmeisesti pakkastakaan.

  Hinta vaan on parhaissa tarjoksissakin sata euroa plus postikulut, ei vaan nyt oikein ole varaa.

  Viisivarpaiset nyt vaan oli se ensirakkaus ja edelleen parhaat, ne vaan kaikki ovat hajonneet minulla turhan nopeasti. Mutta jos isompi koko 44 kestäisi?

  Siis, eivätkö nuo muka ole ihan älyttömän makeat? Musta näyttää videolla vielä makeammalta kuin harmaa. [Kuolaa]

 5. Kengurunnahkaa ja hamppua: FiveFingers Trek Ascent LR | Suksihiihtelyä Says:

  […] aikasemmasta testaamastani Fivefingers mallista, joiden kanssa hiertymiä on tullut: KSO ja SeeYa LS. Todennököinen syyllinen löytyi tunnustelemalla kenkää sisältä: sauma, jolla nahkapala on […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: