Lynkattu Lynx lynx

Tervaniemessä saattoi lauantaina luistella (siis luistella), mutta ei luistella (siis hiihtää). Retkiluistelu-ura oli aurattu, mikä on tietty hienoa. Suksillakin pääsi kyllä pururataa ihan hyvin, kun siellä oli hiihdetty vähän enemmän.

Varmaan luistelu-urasta pidetään huolta, kun jääkiekossakin luistellaan. Jääkiekkoon tässä kaupungissa tuntuu riittävän täppää aina. Ei oikein esimerkiksi Hämeen linnan* kunnossapitoon. Pieni (ja pienille) tärkeä lasten luontokoulu Ilves Aulangolla lakkautettiin lastentarhapelissä nimeltä kunnallispolitiikka – jos oikein ymmärsin, yksi puolue oli tehnyt jotain, mistä toinen puolue ei tykännyt vaan kosti – viis lapsista, Ilveksen työntekijöistä, matkailijoillekin tarkoitetusta hienosta rakennuksesta hienossa paikassa ja Euroopan unionin rahasta, joka nyt peritään takaisin.

Ei silti, tapetaan meilläpäin oikeitakin ilveksiä. Kun Ilveskalliolla (sic) oli nähty ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ilves, komea uros, niin eikös se pitänyt ampua. Ilveskaatoa elvisteltiin sitten paikallislehdessä. Kai ilveksiä sitten riittää tapettavaksi asti, mutta en ymmärrä ihmisiä, jotka sitä haluavat tehdä.

*Hämeen linnalla on minusta hieno historia. Siellä ei ole koskaan tapeltu, vaan kun vihollinen on tullut, on lähdetty karkuun. Mitä sitä suotta itseään tapattamaan.

5 vastausta to “Lynkattu Lynx lynx”

 1. nopoles Says:

  Lynx lynx links:

  http://www.adressit.com/luontokouluilves
  http://www.adressit.com/achtung6

  Ihmiset (ketkä?) metsästävät Suomessa vuodessa miljoona jänistä. Montako ilvestä pitäisi olla, että ne metsästäisivät yhtä monta?

 2. nopoles Says:

  Ilveksistä ja suunnistuksesta tuli mieleen ilveshiihto, jossa joskus takavuosina olin. Siellä kerrottiin juttua, kun joskus aikaisemmin oltiin pitkään oltu eksyksissä. Kunnes sitten porukan suunnistaja vihdoin keksi millä pellolla ollaan. Ihan hyvä, kunnes huomattiin, että joku istui siellä pilkillä.

 3. nopoles Says:

  Lisää politiikkaa täältä päin: tässä lähellä on vaarallinen ja meluisa rautatien ja jalankulkutien tasoristeys. Asia luvattiin korjata tänä vuonna. Tutkiittiin vain ensin perusteellisti kannattaako rakentaa ylikulku vai alikulku. Selvityksen tulos oli, että ylikulku on järkevämpi ja paljon halvempi, koska alikulusta pitäisi pumpata vettä koko ajan ulos, kun tunneli olisi rakennettava pohjavesirajan alapuolelle.

  Päätettiin rakentaa alikulku, kun se oli kuvissa nätimpi…

  Ei siinä vielä mitään, mitäpä lukeekaan tämän päivän lehdessä? Alikulun rakentamista lykätään ”muutamalla vuodella”, kun ei ole rahaa…

  Pitää muistaa varoa, ettei jää junan alle (kello alkaa kätevästi kilkattaa ja puomi laskeutuu noin kymmenen minuuttia ennen kuin juna etelästä tulee; jännityksen säilyttämiseksi pohjoisen junat tulevat nopeammin).

  Vastarannalla, linnan vieressä nököttää tilapäisluvalla rakennettu sauna, josta on jaksettu tapella jo puolitoista vuotta. Siellä lukee isolla ”pääsy kielletty”, mutta saa sitä joku käyttääkin. Kai.

  Jäähalli on kuulemma hieno.

 4. nopoles Says:

  ”Maa- ja metsätalousministeriö on antanut kaatoluvan 459 ilvekselle.” ”RKTL:n mukaan ilveskanta kestäisi 282 ilveksen kaadon.”

  Perustelu: ilveskanta on kasvanut. Niitä on Suomessa jo ainakin 2300-2500: melkein yksi ilves jokaista kahtatuhatta ihmistä kohti! Hui kauhistus, kohta meillä ei varmaan riitä enää ollenkaan jäniksiä syötäväksi…!?

  Keksin miten niistä ilveksistä pääsee eroon. Jätetään ne rauhaan. Sitten ne syövät jänikset sun muut kauriit pois ja kuolevat nälkään. Sitten vaan istutetaan puput takaisin meille iltapalaksi; vai häh, eikö luonto ymmärrä maa- ja metsätalousministeriön (ja insinöörien) logiikkaa?

  Suomen tietotoimisto 2010: Ilvesten ennätysjahti alkaa ensi viikolla. Hämeen sanomat 28.11. s. 28

 5. nopoles Says:

  Täällä meillä hämeessä on tehty juhlaraha. Toisella puolella kolikkoa on joku hässäkkä, jossa kuulemma on ansalanka ja siihen sotkeutumassa olevan linnun koipi – en tiedä minkä linnun, punatulkun varmaan…

  Toisella puolen juhlarahaa on ilves. En tiedä sitäkään miksi ilves on jätetty rauhaan. Ketarat ojossa ammuttuna pötköttävä ilves on ollut enemmänkin juhlan aihe täällä päin kuin elävä eläin.

  Viiden euron arvoinen raha. Ehdotan tällaista sijoitusta, jos jollekin jostain putkahtaa tämä ansakolikko: osta koko rahalla hyvää metsää punatulkuille ja ilveksille. Viitosella saa kymmenen neliömetriä:
  http://www.luonnonperintosaatio.fi/lahjoitukset/lahjakirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: